Около 100 българи се опитват да се приберат у нас

19:57, 23 мар 20 25 2753 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Все още има около 100 българи в чужбина, които се опитват да се приберат, обяви в ефира на bTV външният министър Екатерина Захариева. По думите ѝ масово съгражданите ни са заминали с цел туризъм.

„Основен фокус на МВнР е да окаже съдействие на българите в чужбина да стигнат до домовете си. Всяка държава членка на ЕС среща такъв проблем. Успяхме да приберем две групи от Филипините, от Мароко, Египет, Аржентина също изведохме българи“, обясни Захариева.

Захариева поиска прибиращите се българи да бъдат пропускани през Австрия и Румъния

Външният министър уточни, че министерството среща трудност да прибере българи от Сенегал, защото в държавата нямаме дипломатическо представителство. Там са 10 наши сънародници.

Днес по време на разговор между външните министри на ЕС – това беше основна тема, как да бъдем по-добре координирани, за да приберем първо европейските граждани от трети страни, които не живеят там. Проблемът не е, че няма желание, просто много държави затвориха границите си за самолети от Европа“, коментира Екатерина Захариева.

„До момента всички граждани, които сме успели да приберем са с първите възможни полети. Имали сме ситуации, в които МВнР плаща самолетния билет, но като се завърне у нас човекът е длъжен да си го плати. Не мисля, че хората, били на тези далечни и екзотични дестинации, са социално слаби и не могат да върнат парите в бюджета, особено в криза“, заяви ресорният министър.

 
TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама