Димитър Манолов:Принудителният неплатен отпуск е незаконен

08:40, 23 мар 20 / Свят 25 3196 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

"Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника", заяви
президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред bTV. Коментарът му беше по повод желанието на някои предприятия да пуснат своите служители в неплатен отпуск по време на извънредното положение заради коронавируса.

„Ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, Господ да ни е на помощ“, смята Манолов, според когото сега ще си проличи кои са „грижливите стопани“, които мислят за своите работници.

190 са вече случаите на COVID-19 у нас

Президентът на КТ „Подкрепа“ отбеляза, че работодателите могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за тази година. Могат, обаче, да ги пуснат в отпуск, натрупан от предни години.

"Без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи", смята Манолов, който отбеляза, че освободените работници в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализацията на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Според Манолов мерките срещу спекулата в закона за извънредното положение са неприложими и ще доведат до създаването на черен пазар.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама