МОК не изключва отлагане на Олимпиадата в Токио

07:10, 23 мар 20 / Спорт 25 2712 Шрифт:
Виолета Иванова Редактор: Виолета Иванова

 

Международният олимпийски комитет (МОК) пък възнамерява да отложи провеждането на Олимпиадата в Токио поради разпространението на коронавируса. Решението за отлагането на игрите ще бъде взето най-късно до месец. Това стана ясно след извънредно заседание на Изпълнителния борд на МОК поради увеличаващият се натиск от страна на много атлети и национални олимпийски комитети Игрите да бъдат забавени.

"Олимпийските игри не могат да се преместят, както един футболен мач се отлага за следващата събота. Това е много комплексен процес и за да се вземе отговорно решение, трябва да има ясна фондация на обосновката му", каза президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Все пак той заяви, че няма никакъв вариант Игрите да бъдат цялостно отменени, което оставя вратата открехната за тяхното отлагане. "Отмяна на Олимпиадата би било най-нечестното решение, което ще унищожи мечтите на 11 000 спортисти и 206 олимпийски комитета", каза президентът на МОК. 

"Отлагането на Олимпиадата през 2020 г. може да стане неизбежно, ако новата епидемия от коронавирус направи невъзможно безопасното провеждане на игрите", заяви премиерът на Япония Шиндзо Абе.

В реч пред парламента той заяви че Япония все още е напълно ангажирана с реализацията на олимпийските игри, но добави, "че ако стане трудно да се гарантират здравето и безопасността на спортистите, решението да отложим Олимпиадата може да стане неизбежно”, пише БГНЕС.

По-рано стана ясно, че Националният олимпийски комитет на Канада (НОК) е решил да не изпраща спортисти на Летните олимпийски игри в Токио заради разпространението на коронавируса. 

"Взехме трудно решение да не изпращаме спортисти на Олимпийските игри в Токио заради рисковете, свързани с коронавируса", се казва в изявлението.

Летните олимпийски игри в Токио трябва да се проведат по план от 24 юли до 9 август тази година.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама