Първи жертви на COVID-19 в Румъния, Македония и Косово, смъртността в Испания със скок от 30%

16:59, 22 мар 20 / Свят 25 3946 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Румънското правителство потвърди първата смърт на пациент, заразен с коронавирус. Жертвата е мъж на 67-годишна възраст в терминален стадий на рак. Според последните данни броят на заразените с коронавирус в Румъния е 367, от които 52 души вече са излекувани, предаде БГНЕС.

За първа жертва на коронавируса в Северна Македония съобщи здравният министър Венко Филипче. 57-годишна жена заразена с коронавирус от град Куманово е починала. В продължение на една седмица тя е била на лечение. В болница е настанен и нейният 33-годишен син. Неговото състояние е стабилно, съобщи Филипче. 

Как Северна Македония ще помага на бизнеса и работниците си

В Косово също вече има първа жертва - 82-годишна жена. Общо 31 души са заразени с коронавирус в Косово. Властите вече затвориха границите и наложиха различни ограничения, за да противодействат на разпространението на заразата.

Само за ден смъртността от COVID-19 в Испания скочи с 30%. За един ден са регистрирани 394 нови смъртни случаи. До момента починалите в страната от COVID-19 са 1 720 души. Така Испания е втората най-засегната страна в Европа след Италия.

В битката срещу коронавируса Италия затваря нестратегическите компании в страната

Само за ден броят на потвърдените случаи на заболяването се е увеличил с 3 466 човека, или с 14,6% за един ден, до 28 572. Страната вече е изправена пред недостиг от легла, след като под интензивни грижи се намират 1 785 души. Премиерът Педро Санчес предупреди, че огнището в страната, което вече е сред най-големите в света, ще продължи да се разпространява и влошава.

сн. ЕПА/БГНЕС

"Трябва да се подготвим емоционално и психологически за много тежки дни напред", каза той пред нацията в телевизионно обръщение. „Тепърва ще претърпим щетите от най-силната и голяма епидемия, която ще тества докрай нашите материални и морални възможности, както и духа ни като общество“, добави той.

Испания е издала заповед за ограничаване на свободното придвижване на хора по маловажни причини. Забраната засяга над 46 милиона жители, които могат да отидат само до хранителен магазин, аптека, на работа или лекар, или да разходят кучето си.

Над 300 000 души в света са заразени с COVID-19

1900 нови заразени регистрираха в Германия само за денонощие. По официални данни общият брой на заразените надхвърля 18 600. След усложнения от COVID-19 са починали 55 души.

Епицентровете на разпространението на коронавирус в страната остават Северен Рейн-Вестфалия, Баден-Вюртемберг и Бавария. На 16 март германският парламент наложи обширни рестрикции на населението - почти всички обществени места, барове, клубове, музеи, кина бяха затворени. Разрешени са само неотложни пътувания. 

сн. ЕПА/БГНЕС

В Австрия броят на потвърдените случаи на зараза с коронавирусната инфекция се увеличава стремглаво - само за ден те скочиха от 2814 на 3026.

В Австрия продължават да са в сила ограничения за обществения живот до 13 април: забранени са публични събития, спортни мероприятия, образователните институции не работят, затворени са и културни съоръжения - театри, читалища, опери, и т.н., както и магазини, ресторанти, барове и кафенета. Работят само хранителните супермаркети, аптеки, банки, пощи, бензиностанции и автосервизи. На австрийците е заповядано да се самоизолират вкъщи и да излизат само в случай при спешна нужда: за работа, за хранителни стоки или до аптека, за да помагат на хора в нужда, или за кратка разходка около дома.

САЩ спират да издават визи по света заради вируса

Американските власти пък планират да превърнат хотели и студентски общежития в болнични заведения, след като за последната седмица заболелите от горонавирусната инфекция расте прогресивно. В момента Ню Йорк е огнище на заразата в САЩ.

С новата мярка за преобразуването на хотели в болници се очаква здравната система на САЩ да разполага с поне 10 хиляди допълнителни легла в случай, че заразата се разпространи.

Тъй като властите в Ню Йорк и други щати на източното американско крайбрежие препоръчаха минимално физическо социално взаимодействие и наредиха на хората да си останат у дома, много хотели в града вече са празни или затворени, съобщи Wall Street Journal. С наложената забрана за полети няма туристи и други посетители, а редица събития и конференции бяха отменени. Според анализатори спадът в посещаемостта на хотелите в Ню Йорк е дори по-лош, отколкото в периода след терористичните атаки от 11 септември.

сн. ЕПА/БГНЕС

Общежитията в града също са на разположение за преустройство в болнични заведения, след като повечето студенти слушат лекциите си онлайн от вкъщи. Някои университети призовават студентите да се прибират и да напуснат най-късно до неделя, защото „повече от сигурно е, че държавата ще пълни стаи с болнични легла“.

Броят на заразените с коронавирус в Ню Йорк през последните няколко дни се увеличава с геометрична прогресия, като към днешна дата 12 237 случая на болестта са потвърдени в Ню Йорк, а 75 души са починали.

Общо в САЩ има близо 27 000 случая на Covid-19, с общо 336 смъртни случая.


TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама