АИКБ призова президента за частично вето върху Закона за извънредното положение

11:08, 22 мар 20 / Политика 25 2554 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) призова президента Румен Радев да наложи частично вето върху Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, и по-точно върху текстовете, свързани с ограничаването на спекулата с някои продукти и стоки от първа необходимост.

Като подкрепя необходимостта от незабавни действия, АИКБ апелира към пропорционални мерки за подкрепа на бизнеса. Нарушаването на нормалната стопанска дейност, на производствени процеси и на оказване на услуги, дори и за кратък период от време, застрашава сериозно икономиката на страната ни и може да доведе до трайна загуба на пазарни дялове, рефлектиращи в дългосрочна загуба на икономически растеж, изтъкват от там.

След 13-часово заседание: вижте мерките в извънредния закон

АИКБ подкрепя приетия Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, и изразява увереност в необходимостта от спешни действия. Но изразява дълбоко безпокойство от предвиденото, че "всички стопански субекти са длъжни да предоставят на населението предлаганите от тях стоки и услуги на цени, равни на средноаритметичните цени на предлаганите от тях стоки и услуги през последните три месеца" преди въвеждането на извънредно положение.

Според АИКБ това на практика представлява връщане от пазарна към централизирана икономика. "Фиксирането на ценови равнища е грешен инструмент за ограничаване на опасността от спекула и ще доведе не до по-ниски цени, а до тежки последици за българската икономика - дефицити на стоки и услуги, хаос, корупция, фалити, спекула, черна борса, увеличаване на сивия сектор и спад на приходите в държавния бюджет точно когато те са най-нужни. Единствено свободната конкуренция може да гарантира ниски цени. Безброй примери по света и у нас са доказателство за това", смятат от асоциацията.

Вижте пълния текст на писмото, изпратено до президента Румен Радев, публикувано в страницата на асоциацията.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама