Два труса разлюляха Загреб, има ранени

15:34, 22 мар 20 / Свят 25 5758 Шрифт:
Антония Иванова Автор: Антония Иванова

15-годишното дете, което бе обявено за починало при земетресението, разтърсило Загреб, е реанимирано, но остава в критично състояние, съобщиха от "Спешна помощ" в Загреб. Оттам уточниха, че още една възрастна жена е в тежко състояние. В момента армията е по улиците на града.

Съобщава се за пропукани сгради и затрупани хора. Има и ранени. Вътрешният министър Божинович призова хората, които са излезли пред сградите, да бъдат на разстояние от тях, за да не пострадат.

Трус от 5,3 разтърси Загреб в 06:24 местно време. Епицентърът е бил на седем километра от Загреб, на дълбочина 10 километра. Не се съобщава за пострадали и разрушения, според Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).

Втори трус от 5,2 по Рихтер е последвал в 7 ч.

Провежда се извънредно заседание на държавното ръководство. В срещата участват президентът Зоран Миланович, председателят на парламента Гордан Яндрокович, премиерът Андрей Пленкович, вицепремиерът Дамир Кърстевич и кметът на Загреб Милан Бандич.

Щетите по сградите в центъра на града са значителни, включително по катедралата на Загреб. Сериозни щети има върху сградата на "Петрова болница", както и в очната клиника.  В някои жилищни райони е спрян тока.

Вътрешното министерство съветва онези, които са напуснали домовете си, да стоят на най-малко един метър един от друг заради епидемията от коронавирус.

От МВнР съобщиха, че за момента няма данни за пострадали българи.

Премиерът Бойко Борисов изрази солидарността си с Хърватия, а Йорданка Фандъкова изпрати писмо до кмета на Загреб Милан Бандич.

„С истинска тъга научих за земетресението, което сполетя хърватската столица. Нашите мисли са с жителите на Загреб“, се казва в писмото на Фандъкова. „В пълна солидарност сме с вас и вашите съграждани. В този тежък за всиччки нас момент, в обстоятелства на извънредна хуманитарна и социална криза, позволете ми да изразя най-искрена приятелска и човешка съпричастност и с дълбока загриженост поднасям пожелания за бързото възстановяване на Загреб“, пише още в писмото на кмета.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама