Тръмп: Хидроксихлорохин и азитромицин може да променят историята

19:59, 21 мар 20 / Свят 25 4026 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Комбинация от лекарствата хидроксихлорохин и азитромицин "има реален шанс да се окаже ключова в цялата история на медицината". Това написа американският президент Доналд Тръмп в Twitter.

Преди няколко дни за лечебните свойства на тази комбинация от лекарства говори френският специалист по инфекциозни болести Дидие Раул.

"FDA премести планини - Благодаря! Хората умират, движат се бързо, и Бог да благослови всички!", написа още Тръмп. От написаното от американския държавен глава не става ясно дали той има повече информация за резултатите от подобно лечение.

Хидроксихлорохинът и азитромицинът не са нови препарати. Лекарите ги използват от години за заболявания несвързани с КОВИД-19. Не е ясно дали наистина могат да лекуват новата болест.

Изкупено е единственото българско лекарство на хининова основа

Българското правителство вече забрани износа на хинин, който може да се използва като суровина за производството на лекарството. Азитромицинът пък е антибиотик, който се дава в комбинация, за да се предотврати развитието на бактериална инфекция в условията на вирусната бронхопневмония. 

По-рано днес ген. Мутафчийски съобщи, че Кирил Домусчиев е осигурил лекарство, което ще помогне на държавата в борбата срещу разпространението на COVID-19. Става въпрос за препаратът хлорохинов фосфат, от който предприемачът е осигурил 100 опаковки. Това написа и собственикът на "Лудогорец" в профила си във Фейсбук.

Редица членове на непрякото обкръжение на Доналд Тръмп са поставени под карантина след установено заразяване. Президентът на САЩ отначало отказваше да бъде тестван, но на 14 март най-сетне заяви, че не е заразен.

В САЩ са установени над 18 500 заразени от коронавируса, а починалите са най-малко 227 души, предаде БТА.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама