Фон дер Лайен: Трябва да намерим решение за много българи и румънци по границите

18:25, 21 мар 20 / Свят 25 2583 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

Мерките в борбата срещу разпространението на коронавируса, приложени в повечето страни от ЕС, са причина за струпването на стотици километри опашки по граничните пунктове. Границите са препълнени, а хората и стоките чакат с дни и часове, за да стигнат крайната си точка. Този проблем трябва да бъде разрешен сега. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в ежедневното си видеообръщение, предаде БГНЕС.

"Важно е да се реши това сега, в началото на кризата. На някои европейски граници има опашки, дълги десетки километри. ЕС внимателно следи развитието на границите, включително чрез сателитни снимки", съобщи Фон дер Лайен и допълни, че разговорите със страните-членки вече показват първоначални резултати.

Захариева поиска прибиращите се българи да бъдат пропускани през Австрия и Румъния

"Имахме много задръствания на границата между Словения и Хърватия, но сега всичко е наред - това е добър пример за това как съседните страни могат да намерят прагматични решения", допълни председателят на ЕК.

Тя добави, че в момента се работи по освобождаване на трафика на границите на Полша, Чехия, Германия и Литва, които до снощи не даваха възможност хората да се върнат по домовете си.

"Имаше повече от 20 км задръствания на границата между Унгария и Румъния. Трябва да намерим решение за много български и румънски граждани, които се опитват да се приберат, а камионите със стоки трябва да продължат пътя си", призова Фон дер Лайен.

Европейската комисия предложи създаването на т.нар. „зелени коридори“, които да са предназначени изключително за превоз на товари и доставка на стоки, необходими за безпроблемното функциониране на единния европейски пазар.

Междувременно Чехия, Латвия, Литва, Австрия и Гърция обявиха, че организират полети от редица дестинации до столиците си в периода 21-24 март, за да репатрират свои граждани, като обявиха, че могат да превозят и други граждани на Европейския съюз.

Полша също организира полети, отворени и за граждани на други страни от ЕС, по програмата „Полет към дома“. Програмата включва срещу заплащане от гражданите чартърни полети, изпълнявани от авиокомпанията ЛОТ до Варшава. Резервации за чартърни полети на ЛОТ по тази програма следва да се правят чрез полските посолства и консулства по места. Преди пристигането си във Варшава с такива полети гражданите на държавите-членки на ЕС е необходимо да имат организиран транспорт до своите страни след това.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама