В Европа и по света: Каква е актуалната информация за придвижване

19:15, 21 мар 20 25 3528 Шрифт:
Редактор: ТопНовини Автор

Гърция - От 06,00 ч. на 21 март до 21 април е в сила забрана за пътуване до гръцките острови, както за местни, така и за чужди граждани. Позволено е пътуването само на гражданите с постоянно местоживеене на островите, за което се изисква съответен документ. С изключение на фериботните превози се спира движението на всякакъв вид плавателни съдове в Гърция.

Напомняме, че от 20 март всички пристигащи в Гърция пътници, независимо от националността им, подлежат на 14 дневна карантина след попълване на анкетна карта. При несъобразяване с мярката пътниците няма да се допускат на гръцка територия. Изключение от мярката има за:  транзитно преминаващи пътници; екипажите на самолетите;  търговските полети;  държавни полети;  хуманитарни и медицински полети;  военни полети;  полети на FRONTEX.

При поява на симптоми непосредствено преди излитането или веднага след кацането, съответният пътник следва да информира Националната организация за обществено здраве на кратък номер 1135, както и Службата за наземно обслужване на летището (ground handler) за предприемане на последващи действия и информиране на вздушноздравните власти. 

Кипър – От 21 март е в сила забрана за граждански полети. Към момента няма данни за отмяна на полета на „България Еър“  за 22 март по линията София-Ларнака – София. 

Сърбия - Считано от 08.00 ч. на 20.03.2020 г. бяха затворени всички ГКПП за влизане на чуждестранни граждани в Сърбия, ползващи пътен, жп и речен транспорт. Разрешава се единствено на товарни камиони да влизат на територията на Сърбия. В съответствие с националните интереси на Сърбия и по хуманитарни причини влизането в страната може да се разреши временно на основание издадено разрешение от компетентния орган на държавната администрация. Летище "Никола Тесла" в Белград и "Константин Велики" в Ниш са прекратили международните си пътнически полети. На цялата територия на Сърбия е преустановен градският и междуградският транспорт. 

Албания - Считано от 23:59 ч. на 21 март 2020 г. Международното летище „Майка Тереза“ в Тирана (Tirana International Airport) прекратява гражданските полети. По изключение ще се осъществява един дневен нетърговски полет до Истанбул с „Air Albania“.

Захариева поиска прибиращите се българи да бъдат пропускани през Австрия и Румъния

Косово - Основните сухоземни маршрути за пътуване от Косово до България са през Република Северна Македония (Прищина-ГКПП „Хани и Елезит“-ГКПП „Гюешево“- София) и през Република Сърбия (Прищина-ГКПП „Мердаре“-ГКПП „Калотина“- София). Към момента всички изходни ГКПП на Косово към съседните държави са затворени и практически не пропускат пътници на излизане от Косово, тъй като чуждестранните граждани не могат да влязат на територията на Република Северна Македония, Албания, Сърбия и Черна гора. Международното летище на „Адем Яшари“ в Прищина е затворено. Прилагат се стриктно мерките за превенция срещу разпространението на Covid-19, наложени от правителството на 13 март 2020 г. Създаден е специален уебсайт https://www.kosova.health/en със съответната информация, включително превантивни мерки за COVID-19 и актуални официални статистически данни. Въведен е телефон за спешни случаи: 038 200 80 800. 

Босна и Херцеговина - Множество авиокомпании намалиха или спряха полетите си от и за Босна и Херцеговина. Сред тях до момента са Lufthansa, Austrian airlines, Croatia Airlines, Air Serbia, Aegean, Wizz Air. Предвид динамичната обстановка, властите в страната съветват пътуващите да осъществяват контакт със съответната авиолиния преди предстоящ или очакван полет. Към 21 март 2020 г. съществува възможност за връщане на български граждани от летище Сараево в България чрез полети с трансфер в Кьолн, Истанбул, Щутгарт. С цел превенция срещу разпространението на коронавируса Сърбия, Черна гора и Хърватия затвориха границите си с Босна и Херцеговина. Влизането от територията на страната в Сърбия ще бъде позволено единствено на шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Влизането от територията на Босна и Херцеговина в Черна гора ще бъде позволено единствено на нейни граждани, чужденци с постоянно пребиваване и шофьори на товарни камиони, превозващи стоки. Хърватия допуска на своя територия намиращи се в Босна и Херцеговина граждани на държави от ЕС, единствено в случай на отваряне на транзитен коридор за тяхно достигане до крайната им дестинация. Предвид регистрираните случаи на заболели от коронавирус лица в Босна и Херцеговина и постепенно въвежданите ограничителни мерки, препоръчваме на българските граждани да не пътуват до страната.

Черна гора - Като част от вече въведените мерки за превенция на COVID-19, Черна горе взе решение за отлагане на местните избори в община Тиват, насрочени за 5 април. Изборите ще се проведат 90 дни от изтичането на ограничителните мерки за защита на населението на Черна гора срещу коронавируса. 

Чехия - На 23 март 2020 г. правителството ще обсъди необходимостта от евентуално налагане на забрана за излизане от домовете. На този етап се предвижда ограничителните мерки в страната да продължат около един месец. Мерките на границите ще останат за по-дълго време – докато не се стабилизира ситуацията в съседните страни. И двете летища в Прага – „Вацлав Хавел“ и „Кбели“ са отворени за излитане и кацане. Важи забраната за влизане на чешка територия на чужденци. Възможен е транзит на летище „Вацлав Хавел“, като на пътниците е забранено да напускат транзитна зала. Към 21 март 2020 г. полетите на авиокомпания „Бългерия Еър“ София-Прага-София се извършват. 

Полша - Към момента няма информация за евентуални следващи чартърни полети до София от Варшава. Решението се взима от превозвача ЛОТ на базата на преценка дали в Бълария има поляци, желаещи да се евакуират в Полша.  Препоръчваме на българските граждани да се свържат с посолството ни за повече информация на телефони:  Тел.: +48 22 629 40 71; +48 22 629 40 72, за спешни случаи в извънработно време: + 48 668 668 813.

Блокирани областни градове – а сега накъде?

Белгия - Считано от 20 март 2020 г., Белгия затвори границите си. Изключение се прави само за дейности, които не могат да бъдат отлагани като трафик на товари и камиони и завръщането на белгийски граждани от чужбина. Въведен е граничен контрол и санкции по границите. Забраняват се пътувания до Белгия с туристическа цел. Забраняват се пътувания на територията на Белгия с цел посещение или преместване до вили, селски къщи, наети или собствени имоти за ваканционна почивка. Препоръчителният начин за завръщане в България остава по въздух. Летище „Шарлероа“ ще бъде затворено в 23.59 ч. на 23 март 2020г. до 5 април 2020 г., което означава, че полетите на Wizz Air  и Ryanair до София няма да бъдат изпълнявани. Летище „Завентем“ е отворено и за момента полетите Брюксел-София-Брюксел се изпълняват от авиокомпания „България еър“. Австрийските авиолинии прекратиха полетите поне до 28 март, Брюкселските авиолинии няма да изпълняват редовни полети от 21 март до 19 април.

Люксембург - Считано от 06:00 ч. на 23 март 2020 г. летището в Люксембург ще бъде затворено за пътнически полети до второ нареждане. Влизането и излизането от страната се разрешава при доказана необходимост, отчитайки че в Люксембург работят голям брой трансгранични работници, включително в сектора на медицинските грижи и други жизненоважни за страната сектори. Призовават се всички граждани на Люксембург и постоянно пребиваващите в Люксембург, които понастоящем се намират в чужбина, да преосмислят целесъобразността от завръщането им в страната. Влизането и излизането на транспортни средства, включително при транзитно преминаване в Люксембург, е ограничено с изключение на трафика на товари и камиони. 

Швейцария - От 21 март 2020 г., се забранява събирането на повече от 5 човека на едно място. Правителството призова населението към ограничаване на всички социални контакти. Разширени са мерките за ограничаване на влизането на граждани от Италия, Германия, Австрия, Франция и Испания, както и от всички държави, които не са членки на Шенгенското пространство. Издаването на шенгенски визи, както и на национални визи и разрешителни за издаване на визи на лица от рискови държави се преустановява до 15 юни 2020 г. На 21 март бе извършен полетът на авиокомпания „Уизеър“ София-Базел-София. Други възможности за български граждани, желаещи да се завърнат в България, са полетите на същата компания от Женева до София, както и полетите на „България еър“ Цюрих-София. Следващият полет от Цюрих е предвиден за 22 март. Сухопътните граници с Австрия са затворени от австрийска страна, считано от 21 март. На отворените ГКПП с Германия има засилен мониторинг, поради което се образуват километрични опашки.

Великобритания – Затворени от 20 март са всички кафенета, пъбове и ресторанти. Изключение се прави за онези заведения, които предлагат храна за вкъщи. Всички нощни клубове/дискотеки, кина, театри, фитнес-зали и центрове за забавление са призонани да затворят „възможно най-бързо.“ Ситуацията ще се оценява и преразглежда всеки месец. Учебният процес е прекъснат от 21 март. 

Австрия е затворила днес от 05.00 часа сутринта сухопътната си граница си за българи и румънци, които са връщани обратно в Германия, сочат данни на посолството ни във Виена.

След направена проверка от посолството ни в Будапеща беше установено, че от унгарска страна няма промяна и се запазва въведеният режим на пропускане. Товарни автомобили се пропускат постоянно, леки автомобили преминават във времевия интервал 21.00 до 05.00 ч. И едните и другите автомобили преминават бавно.

Посолството ни в Букурещ направи проверка на ситуацията на границата между Унгария и Румъния. По данни на румънската гранична полиция ГКПП-Надлог трафикът е пропускан от румънска страна, като леките автомобили минават за около 40 минути, докато обработката на товарния трафик отнемала повече време.

Служителите на дипломатическите представителства във Виена, Будапеща и Букурещ са в контакт с местните власти и са готови да оказват съдействие на изпаднали в затруднение български граждани по преминаване на посочените маршрути. 

Северна Македония - Към момента летище „Скопие“ продължава да е затворено. Възможно е да бъде отворено извънредно само за полети с цел евакуация на граждани на Република Северна Македония от други страни.

Сухопътна граница с България

ГКПП Деве Баир - Гюешево – функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се пътници и автомобили с цел евакуация. Пропускат се товарни автомобили, превозващи стоки. Този ГКПП е един от определените за вход на граждани на Република Северна Македония, пристигащи от рискови държави. 

Сухопътна граница със Сърбия

ГКПП Табановце – Прешево - функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се само товарни автомобили, превозващи стоки със специални разрешителни. Пропускат се със специални разрешителни на изход от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пътници и автомобили с цел евакуация;

ГКПП Пелинце - Прохор Пчински – затворено;

ГКПП Сопот - Стрезовце – затворено.

Сухопътна граница с Косово:

ГКПП Блаце - функционира в режим на извънредна ситуация. Пропускат се само товарни автомобили, превозващи стоки със специални разрешителни. Пропускат се със специални разрешителни на изход от Сърбия и на вход в Република Северна Македония пътници и автомобили с цел евакуация;

ГКПП Волково – затворено;

ГКПП Яжинце - затворено

ГКПП Гора – затворено

Сухопътна граница с Албания 

ГКПП Блато – затворено.

Испания - В  едноседмичен срок най-късно до 26 март на цялата територия на Испания ще бъдат затворени всички хотели и туристически места за пренощуване. Това обяви испанското правителство с нов  указ от 19 март вечерта.

Нидерландия - На територията на Нидерландия се допускат само граждани на ЕС и страните от Шенгенското пространство, както и на членове на техните семейства; на граждани с разрешения за пребиваване в Нидерландия; на медицински работници; шофьори на товарни автомобили; дипломати и гранични служители. Допускане на граждани на трети страни се прави само в изключителни случаи. 

Мярката е в сила на този етап до 6 април 2020 г. Продължава да е в сила въведената забрана за пътнически полети до Нидерландия от следните рискови държави: Китай (вкл. Хонг Конг), Иран, Италия и Южна Корея. Мярката е в сила от 18:00 ч. на 13 март 2020 до 18:00 ч. на 27 март 2020 г. 

Към днешна дата при евентуално пристигане в Нидерландия, българските граждани подлежат на спазване на национално въведените в Нидерландия превантивни мерки за ограничаване разпространението на вируса COVID – 19. В този смисъл, те не подлежат на карантиниране при липса на болестна симптоматика. Към момента не съществуват и пречки за транзитен престой в Нидерландия на български граждани.

Възможен начин към момента за завръщане от Нидерландия до България на българските граждани и на постоянно пребиваващите в България чужденци е по въздух като възможностите в тази насока започват поетапно да намаляват (директни полети по маршрута Амстердам – София на „България Еър“, както и директни полети по маршрута Айндховен – София на „Уиз еър“ и „Раъйън еър“). Евентуален опит за пътуване по суша на български граждани от Нидерландия до България би бил силно затруднен поради въведените гранични рестрикции от съседни и близки до Нидерландия държави (с някои изключения за товарните превози). 

Финландия - От 0.00 ч. на 19 март Финландия затвори външните и вътрешните си граници до 13 април, въвеждайки ограничения на граничния трафик с Швеция, Естония, Норвегия и Русия. Допускат се само финландски граждани и членове на техните семейства, граждани на ЕС и страни от Шенгенското пространство и членове на техните семейства, с адресна регистрация във Финландия,  както и граждани на трети страни, пребиваващи във Финландия с разрешение за пребиваване, прибиращи се в страната. След завръщането им те ще бъдат поставени под карантина за следващите 14 дни.  

Гранични пунктове, отворени за пътници:

-Летища Хелзинки-Вантаа, Турку и Мариенхамн;

-За финландски граждани, връщащи се от чужбина и граждани на ЕС:  Imatra, Kuusamo, Niirala, Nuijamaa, Rajajooseppi, Salla, Vaalimaa и Vartius;

- Пристанищата на Хелзинки, Мариенхамн, Турку и Вааса остават отворени за финландски граждани, връщащи се от чужбина и граждани на ЕС в транзит.

Швеция – Заради липсата на директни полети между Швеция и България, най-препоръчително е да се използва въздушен транспорт с транзитно преминаване през Германия (летищата във Франкфурт и Мюнхен). До тези две летища се изпълняват редовни полети от Швеция. Други възможни алтернативи (по-малко препоръчителни) са с трансфер в Цюрих и Брюксел, до където има ежедневни полети от Стокхолм.

САЩ –  Информация за авиокомпаниите и летищата, които обслужват:

DELTA Airlines

DELTA извършва полети веднъж дневно от: Атланта до Амстердам, Лондон/Heathrow, Париж/Charles De Gaulle; от Детройт до Амстердам и от Ню Йорк/JFK до Лондон/Heathrow.

United Airlines

United извършва полети от Ню Йорк/Newark до Франкфурт, Мюнхен, Цюрих, Брюксел, Париж, Амстердам (по един полет дневно) и до Лисабон - по 4 полета седмично; от Вашингтон/Dulles до Франкфурт (по един полет дневно) и от Сан Франциско до Франкфурт и Мюнхен (по един полет дневно).

American Airlines

American извършва по един полет дневно от Далас/Fort Worth International Airport до Лондон-Heathrow и от Маями до Лондон-Heathrow.
 
Air France

До 22 март, неделя, включително, Air France ще изпълнява полети от Ню Йорк/JFK веднъж дневно, след което три пъти седмично (сряда-петък-неделя), както и от Лос Анджелис до Париж/Charles de Gaulle, веднъж дневно до 22 март, неделя, след което три пъти седмично (понеделник-четвъртък-събота).

До 22 март, неделя, включително, ще бъдат изпълнявани полетите от Атланта, Чикаго, Сан Франциско, Вашингтон и Маями, след което ще бъдат преустановени.

KLM

До края на март KLM ще се изпълнява полети от Сан Франциско, Маями и от Вашингтон/Dulles до Амстердам, но с прогресивно намаляващ график, след което ще бъдат преустановени.

След 30 март KLM ще поддържа всеки ден полет до Ню Йорк и три пъти в седмицата до Атланта, Лос Анджелис и Чикаго. Тези полети се изпълняват и в момента.
 
Lufthansa

Lufthansa ще поддържа полети всеки ден от Ню Йорк/Newark и от Чикаго до Франкфурт до 22 март, неделя, включително. От 23 март полетите ще бъдат три пъти седмично.

Swiss

До 22 март, неделя, включително, Swiss ще поддържа един полет дневно от летище Ню Йорк/Newark до Цюрих. След това полетът ще се изпълнява три пъти седмично.

Полетите от Чикаго до Цюрих се спират от 23 март, понеделник.

Iberia

До 27 март Iberia ще изпълнява полети до Мадрид от Ню Йорк (всеки ден), Чикаго (всеки ден, без понеделник и вторник), Маями (всеки ден, без вторник), Бостън (на 21 март) и Лос Анджелис (на 21 март).

Virgin Atlantic

След 25 март Virgin ще лети всеки ден от Ню Йорк/JFK и Лос Анджелис/LAX до Лондон/Heathrow.

SAS 

SAS ще продължи да лети по съкратен график между Ню Йорк и Копенхаген, Чикаго и Копенхаген и Ню Йорк и Стокхолм.

Alitalia

Alitalia поддържа все още полети от Ню Йорк/JFK до Рим (FCO) - обикновено два пъти дневно, а в някои дни - веднъж)

British Airways

British поддържа полети до Лондон/Heathrow веднъж дневно от Ню Йорк/JFK, Маями и Сан Франциско.

Austrian Airlines, Brussels Airlines, TAP Portugal, La Compagnie, Finnair и Iceland Air - всички полети на тези авиокомпании от САЩ са преустановени.

По-подробна информация се съдържа на интернет страниците на съответния превозвач.

Индия - Изтичащите в периода 13 март -15 април визи на чужденци ще бъдат удължени от миграционните служби (FRRO/FRO) без заплащане на такса до 15 април. Ако в този период те пожелаят да напуснат страната няма да им се налага глоба за просрочване на визата.  Полицията в столицата Делхи издаде разпореждане към гражданите, да се въздържат от излизане, да не участват в събиране на места с близък контакт на над 5 души, в т.ч. за протести. 

Грузия - От 21 март  за един месец до 21 април в Грузия е обявено извънредно положение. Наложени са следните ограничения: призив до всички граждани да не излизат на улицата без крайна необходимост и да се придържат към режим на самоизолация, преустановява се пресичането на държавните граници, освен за транспорт на стоки, забранява се събирането на повече от 10 души на едно място, включително магазините. Всички обществени услуги преминават на специален режим на работа. Правителството има право да да ограничава правото на собственост и да използва имуществото и материалната база на частни лица и организации за медицински цели или карантина. В случай на необходимост правителството може да наложи регулация на цените на медикаменти, медицинско обслужване и хранителни продукти. Правителството получава  право да мобилизира всички лица с медицинско образование. За времето на извънредното положение съдебните заседания ще се провеждат дистанционно.

Азербайджан - Всички сухопътни граници са затворени. От Иран се пропускат само завръщащи се азербайджански граждани. Границата с Грузия е затворена до 24 март. Затворена е и границата между Турция и Нахичеванската автономна република. Спряна е фериботната връзка Баку-Туркменбаши. Спрени са всички полети, с изключение на авиолинията Баку-Лондон. 

Шри Ланка  - Екипажите на пристигащите кораби ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни. От 20 март от 18.00 ч. до 6.00 ч. на 23 март се въвежда комендантски час. Всички скоростни пътища ще бъдат затворени за автомобили от 16,00 ч. на 20 март. Всички ж.п. превози ще бъдат спрени от 15,30 ч. на 20 март и ще бъдат възобновени в 6.00 ч. на 23 март. 

Непал  - Чужденците, които не могат да се върнат в страните си поради ограничения на пътуванията, трябва да кандидатстват за удължаване на визите си. Въпросът се координира от МВР и МВнР.

Правителството реши да забрани всички международни полети до и от Непал от 22 до 31 март. На всички гранични пунктове от Индия и Китай е въведен задължителен здравен скрининг. От 23 март всички автобусни услуги на дълги разстояния също ще бъдат спрени до по-нататъшно уведомление. Чужденците, които не могат да се върнат в страните си, поради ограничения на пътуванията, следва да кандидатстват за удължаване на визите си.  

Саудитска Арабия - Забранено е влизането на поклонници и извършването на молитва във външните дворове на Голямата джамия в Мека и на Джамията на пророка в Медина. Единствено Двете свещени джамии бяха освободени от забраната за достъп на хора до молитвените помещения, наложена на 17 март.

Преустановява се работата на целия обществен публичен транспорт в Кралство Саудитска Арабия (вътрешни полети, автобуси, таксита и влакове), което влиза в сила от 6 часа на 21 март 2020 г. за срок от 14 дни. Забраната не се отнася до някои сектори като здравни услуги и превоз при осигуряването на основните стоки и услуги – храна, електроенергия, вода и комуникации, въздушен товарен превоз, товарни кораби и необходими трансфери.  

Полети, свързани с хуманитарна помощ, самолети за медицинска евакуация и частни полети, също са изключение от тези нови мерки с необходимо разрешение за такива пътувания от органа на гражданската авиация, Министерството на вътрешните работи и Министерството на здравеопазването. Преустановени са всички международни пътнически полети от и до Кралство Саудитска Арабия за период от две седмици, считано от 15 март 2020 г.

Алжир - Няма промяна в забранителните мерки по отношение режима на влизане и излизане от Алжир. Затворени са сухопътните граници със съседните държави. Забранени са гражданските полети и морските линии, с изключение на транспортни средства, превозващи стоки и материали. Допълнителни ограничителни мерки влизат в сила от 13.00 ч. на 22 март до 04 април, сред които националната алжирска авиокомпания временно  прекратява всички вътрешни полети в страната; 

Австралия - Считано от от 21:00 ч. на 20 март на територията на Австралия не се допускат чуждестранни граждани, с изключение на постоянно пребиваващи. Ограничението се отнася и за транзитно преминаване. Австралийското правителство разреши „прозорец“ от 72 часа с цел желаещите транзитно преминаване през летищата на Австралия, да успеят да се възползват от наличните към момента полети. Транзитът трябва да бъде извършен в деня на пристигане в Австралия. Планиращите транзитно преминаване през Австралия български граждани следва да осъществят транзита си преди изтичането на обявения от австралийските власти 72-часов срок, т.е. до 12:00 ч. на обяд на 24 март 2020 г. 

След тази дата транзитно преминаване през Австралия няма да е възможно. Очаква се и рязко намаляване на броя на международните полети. Алтернативни марщури за прибиране в България от Нова Зеландия остават транзитно преминаване през Сингапур или Доха.  Дългосрочно пребиваващите в Австралия и Нова Зеландия следва да се свръжат с имиграционните власти преди напускане на страната, с цел проверка на възможностите за завръщане. 

 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама