Акцент на деня: А в гетата дронове ще мерят температурата

17:30, 20 мар 20 25 4518 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

След като многократните призиви да си останем вкъщи и да намалим социалните контакти не показаха задоволителен резултат, снощи полицията блокира кварталите „Факултета“ и „Христо Ботев“ в столицата. Живеещите там бяха предупредени чрез мегафони да спазват мерките срещу разпространението на коронавируса и да не се струпват на големи групи. 

Междувременно Софийската прокуратурата се самосезира и започна проверка за свършеното от страна на Столична община. От Йорданка Фандъкова е изискана информация за българите, завърнали се от „рискови държави“ и неспазващи задължителната карантина. Държавното обвинение иска да знае какви мерки са предприети за недопускане на струпването на граждани от ромски произход и как и кога се извършва дезинфекцията в кварталите. Прокуратурата пита дали са осигурени медиатори, които да разяснят опасността от заразата.  

Тази сутрин Фандъкова написа във Facebook, че от нас зависи да не се стига до пълна карантина в столицата. Тя информира, че са предприети засилени мерки в ромските махали. „Продължаваме дезинфекция около големите болници, в кварталите, на пешеходните подлези и пазарните площадки".
Полицейска акция се проведе и в ромския квартал "Победа" в Бургас. Бяха задържани над 10 души заради събиране на едно място. Температурата на жителите в ромските гета ще бъде измервана с дрон, оборудван с термокамера.

Снимка: CANSTOCKPHOTO

Квартал „Столипиново“ в Пловдив също е под зорко наблюдение. Полицейските екипи в района са удвоени и не се позволява работа на нито един обект, извън разрешените от здравния министър.

Какви са новите забрани в борбата с Covid-19?

От 8.30 до 10.30 часа в хранителните магазини и аптеките ще пазаруват само лица над 60-годишна възраст.

Забраняват се разходки в паркове, градски градини, спортни и детски площадки на съоръжения на открити и закрити обществени места.

Създават се контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на областните центрове и ще се извършват проверки на пътуванията. Ще се допускат само случаи на неотложно пътуване, обосновано от доказана потребност от трудово естество, здравословни причини, завръщане в собствения настоящ адрес, дом или постоянен адрес.

Забранява се износът на лекарства на хининова основа. 

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама