Емил Караниколов: Банковата система е стабилна

21:27, 19 мар 20 25 4140 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Банковата система е стабилна, а БНБ да следи нещата. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов по Нова телевизия относно икономическите последици от извънредното положение заради коронавируса.

„Българските банки направиха стрестестовете и ги минаха. За момента банковата система не е уязвима, тя е изключително гъвкава и ще намери правилния начин”, каза министърът. Според него БНБ ясно е показала, че следи нещата.

БНБ с пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. срещу пандемията

Относно спекулата в цените, Караниколов заяви, че има около 130 продукта, които са жизненоважни за населението.

„Следим цените и на едро, и на дребно. От днес има предложение да се сложи таван. Притеснявам се, че ако го сложим, всички ще отидат на максималната цена и след няколко дни ще се събудим с много по-скъпи стоки”, коментира Караниколов. По думите му предложението е държавата да следи тези основни стоки и да има механизъм, който да използва, ако цените се повишат спекулативно.

Заради карантината в Банско: Руски туристи чакат специален чартър

Що се отнася до туризма, Караниколов обясни, че дори и да се дадат пари за този сектор, той не може да работи в момента.

„Министерството на туризма подготвя кризисна стратегия”, Караниколов. Той обаче обясни, че се преговаря да бъдат пренасочени средства от еврофондовете, които не са изразходвани.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама