Значителен спад на желаещите да дарят кръв

12:23, 19 мар 20 / Общество 25 1454 Topnovini
Снимка: Pixabay

Всички центрове в страната алармират за значителен спад на желаещите да дарят кръв. Това ограничава възможностите за попълване на необходимите депа от кръв и кръвни съставки, съобщиха от здравното министерство.

За да се осигурят необходимите количества на лечебните заведения, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е възможно – и през празничните и почивните дни. Преустановена е единствено дейността на изнесените екипи заради извънредното положение.

Осигурени са маски за всички лични лекари

Гражданите трябва да знаят: извършените в световен мащаб научни проучвания не съобщават за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) чрез трансфузия или трансплантация. Следователно желаещите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Освен това трансфузионните центрове в страната извършват рутинен скрининг на кандидат-кръводарителите и не допускат кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

Само в София за периода от 1 до 15 март броят на кръводарителите е спаднал с близо 600 души - 1138 души в сравнение със същия период на 2019 г., когато кръводарителите са били 1739.

Министерството на здравеопазването отправя апел към всички, чието здравословно състояние позволява, да помогнат в настоящата ситуация и да дарят кръв. От ГЕРБ също призоваха симпатизантите да дарят. 

"Вярвам, че по този начин ние ще дадем добър пример и ще покажем, че в трудните моменти всички български граждани сме заедно", заяви Цвета Караянчева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!