Почина поетът, автор на „Две праскови и две череши“

21:24, 18 мар 20 25 3920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 83-годишна възраст почина Петър Василев, съобщава dariknews.bg. Той е един от емблематичните поети на България. Силно патриотичен, с изявена гражданска поезия, в която любовта към родина, род и любима е водеща.
 
По стихотворението му "Наследство“ ("Две праскови посях и две череши") Митко Щерев и "Диана експрес“ създадоха вечния хит. В едно от интервютата си Митко Щерев казва за него, че е шестият от "Диана експрес".

Петър Василев е роден през 1937 г. в село Хухла, Ивайловградско. Учи в Института за прогимназиални учители в Хасково. Завършва българска филология в Софийския университет и двегодишен курс по журналистика.

Работи като учител в Родопите, журналист във в. “Нов живот“, бил е председател на Клуба на дейците на културата в Кърджали, зам.-главен редактор на алманах "Юг“ в Хасково, директор на Литературния музей в града, дългогодишен председател на Дружеството на писателите.

Публикува стихове от 1955 г. Превеждан е на руски, белоруски, украински, арменски, грузински, монголски, сръбски език. Лауреат е на редица национални конкурси. Носител е на голямата награда "Александър Паскалев“ на Община Хасково. Автор е на петнайсет книги, сред които "Бригадирът и летният дъжд“, "Детелина разковниче мое“, "Да бъда гражданин“, "Лично бреме“, "Не само хляба“, "Южна тераса“ "Рана“, "Българска орис“.
 
 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама