Докъде може да стигне собственикът на „Уолтопия“ Ивайло Пенчев

17:00, 18 мар 20 25 2784 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Коронавирусът започна да влияе доста странно на обстановката и случващото се в страната.

Една част от хората са стриктни и спазват препоръките на Националния кризисен щаб и Министерство на здравеопазването, а друга си правят каквото си искат без да се съобразяват и да мислят за последиците.

Сред най-изявените дейци – дарители  срещу коронавируса се появи фигурата на Ивайло Пенчев, собственикът на най-голямата компания в света за катерачни стени „Улотопия“, който реши да покаже, че хората с влияние и власт под различна форма могат да си позволят да демонстрират положение. Това забелязахме, когато в понеделник (16 март) в медийното пространство се появи информацията, че дарява средства възлизащи на 220 000 лв. и 5 медицински вентилатора на Александровска болница. До тук нещата изглеждат нормални, но не и като продължим да четем условието, при което прави дарението, а именно: „те да се ползват с предимство от служителите на „Уолтопия“, няколко свързани фирми и техните родители“.

Реакцията на Александровска болница не закъсня и на следващият ден отказаха да приемат дарението и то с основание. Причината е, че лечебното заведение не може да гарантира предимство на служителите на фирмата. Лекарите биха нарушили Хипократовата клетва, ако предпочетат друг пациент пред най-силно нуждащия се“, заявиха от лечебното заведение.

Какво прави впечатление?

В профила му в социалната мрежа „Фейсбук“ преди да направи дарението публикува текст със следното съдържание: „Ще живеем с него, тъй както си живеем с грипа. Възможно е някоя държава да успее да се справи и да го изчисти от територията си, но за много държави с по-слаби институции и големи популации ще бъде невъзможно. В тези държави заразата ще се разпространи експоненциално и ще убие голяма част от възрастните хора. Младите ще придобият стадна имунизация. Ако тя е трайна, което е повероятно, жителите на тези държави ще бъдат първите, които ще се адаптират към новата реалност. Адаптацията на тези народи ще коства най-много животи на стари хора и ще е най-болезнена. Но и най-бърза. Хората от тези държави първи ще станат безопастни за останалите. Те ще са преболедували, имунизирани и ще могат свободно да пътуват, работят и да се забавляват. Те ще бъдат желани работници и компаньони.

Държавите, които са прекалявали с ограничителните мерки, ще са пълни с непреболедували хора, живеещи в страх и ограничения.

Светът ще се раздели на две: Държави, които вече са се адаптирали и не се боят от вируса, в които животът продължава по старому и такива, които все още се пазят и чакат появата на ваксина.

Вторите ще потънат в дълбока икономическа и социална депресия. Допълнителен плюс за държавите със слаба здравна система ще бъде фактът, че старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи, а както и живота на младите хора, които са отделяли голяма част от доходите си за възрастните си родители.

След първоначалният шок от трагедията в тези държави ще последва рязък ентусиазъм и подем. Всичко това ще даде тласък за развитието на иначе изостаналите държави и ще намали икономическата разлика между тях и старите развити държави, борещи се с вируса, чакащи ваксина и живеещи в депресия.

Мисля, че правилният ход за нас е да не се надяваме на унищожаване на вируса, а да планираме плавно разболяване на всички от него. Плавно. Така че в никой момент здравната ни система да не бъде претоварена и хората, които биха могли да оцелеят, да не умрат заради колапс на системата“.

Такова поведение и изказване настройват обществото негативно, но не към управляващите и хората борещи се с пандемията, а към това, че в тази така сложна обстановка се правят изказвания, които дообъркват ситуацията и я донагнетяват.

Чистите и безкорисни намерения са на доброволците в болниците, които редом до лекарите с риск за живота си помагат на невинните, имали нещастието да се разболеят. Тези действия са достойни за похвала, награда и възхвала под каквато и да е било форма, а не на хората, които обясняват как възрастните хора ще изчезнат заради коронавируса и „старите хора ще са намалели значително и това ще облекчи пенсионите им системи“.

Човешкият живот е безценен, но все още съществуват хора, които не са го разбрали и си мислят, че могат да поставят условия, кой да живее и кой не.

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си. 

#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама