Осинови си ... кошер

11:30, 19 мар 20 / Общество 25 2847 Шрифт:
Биляна Иванова

Технологичната компания Pollenity разработва сензорна технология, която помага на пчеларите да се грижат за кошерите, като получават данни в реално време. Сензорните устройства са направени изцяло в България и се използват на 5 континента. Компанията стои зад проекта Истински мед, който помага за изграждането на устойчив пчеларски сектор у нас и предоставя истински качествен мед на честна за пчеларите цена. Инциативата Осинови кошер е естественото продължение на проекта. Позволява на всеки осиновител да се докосне отблизо до магията на пчелите. А ето какво ни разказаха инициаторите.

Снимка: Истински мед

Как да си осиновим кошер? 
 
Всеки, който иска да осинови или подкрепи кошер, може да го направи през сайта: istinskimed.bg/osinovi-semeen-kosher. Можем да изберем между три пакета, както и кой пчелар искаме да подкрепим. Създадена е възможност за месечно или годишно плащане, има и опция за плащане само с няколко клика. След като сме преминали през тези стъпки получаваме вкусен качествен мед, без да е необходимо да правим каквото и да е било друго.
 
Модерно ли е да си осиновител на кошер? 
 
За по-малко от 3 месеца кампанията е придобила популярност и вече живее свой живот. Все повече фирми и корпорации се ангажират с проблемите на българските пчелари и отделят от бюджетите си, за да ги подкрепят. 
 
Осиновените кошери са над 220, а заявки пристигат всеки ден. В зависимост кой пакет изберем получаваме по 1,2 или 3 бурканчета мед на месец. Ако искаме можем лично да се запознаем с пчеларя и да видим къде живеят пчелите, които сме осиновили. В края на годината гордо ще можем да се похвалим как кошерът ни е бил полезен за околната среда. 
 

Снимка: Истински мед
 
Как си живеят пчелите? 
 
Във всеки кошер цари уникална организация. Едно пчелно семейство се състои от около 60 хил. пчели, които работят през целия си живот за благото и развитието на колонията. Всяка пчела, в зависимост от възрастта си, изпълнява различна роля в кошера - през първите 21 дни от живота си се занимава с вътрекошерни задачи - отбраняване на кошера от нападения, създаване на нови пити, грижа за ларвите, почистване на килийките. След това започва да излиза от кошера, за да събира прашец, нектар и вода, които след това пчелите превръщат в мед. 
 
Интересен факт е, че една пчела работи неуморно през целия си живот за създаването на мед, който никога няма да опита - той се складира за бъдещите поколения, а пък тя самата се храни с меда, произведен от пчелите, умрели преди нейното излюпване. 
 
Много хора не осъзнават, че основната роля на пчелите в природата не е производството на мед, а опрашването. Пчелите опрашват голяма част от растенията, с които ние и животните, които отглеждаме, се храним. Без пчели няма да има ябълки, ягоди, авокадо, бадеми, домати и много други. 
 
Българските пчелари са застрашени...
 
Според проучване на Европейската комисия в следващите 2 години пчеларите в България ще намалеят с над 30%. Основен проблем е ниската изкупна цена на меда. През 2019-2020 г. тя е паднала до 3-3.50 лв на кг. За пчеларите не е икономически изгодно да се грижат за пчели и им е трудно да се издържат само от производство на мед. 
 
Яжте мед...
 
Пчелите правят мед от всяко растение, което произвежда нектар. Напр. полифлорен мед от един пчелин може да съдържа липа, слънчоглед, билки, а този от съседен пчелин - детелина, магарешки бодил, кориандър. Всеки мед е различен по състав, защото пчелите посещават милиони цветове дневно и създават уникален по рода си микс от полезни витамини и минерали
 
Различните видове мед подпомагат имунната система и подсилват организма - липовият мед се препоръчва при кашлица, кориандърът със своите етерични масла е полезен при ревматични болки, а магарешкият бодил пък има силно антисептично действие. 
 
А на страницата си във Facebook от Истински мед ни представят бърза и лесна рецепта за натурален имуностимулатор
 

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.