САМО В TOPNOVINI: Българите под конвой пътуват към границата с Румъния

17:50, 18 мар 20 / Свят 25 7589 Шрифт:
Любомира Николова Автор: Любомира Николова

Българите, които бяха блокирани между границите на Австрия и Унгария пътуват към границата с Румъния.

По думите на Валентин Петров се намират  в района на Надлаг. Опашката от леки автомобили е около 1 км, а от тежкотоварни автомобили е 15 км.

 

Снимка: Валентин Петров

Блокираните българи между Австрия и Унгария тръгнаха към родината ни в 13:30 часа (българско време) под конвой.

По информация, която бяха получили от полицаите на място, ще бъдат ескортирани до българската граница.

Трафикът за леки автомобили от Унгария към Австрия в разстояние около 50 км бе преустановен. Пускаха се само тежкотоварни автомобили под 3.5 тона. Опашките бяха километрични.

Полицейските служители ги подредиха, за да могат да тръгнат организирано към родината ни.

Снимка: Валентин Петров

Информацията потвърдиха и от Външното ни министерство.

Съобщението гласи следното: "Австрийско-унгарската граница отново е отворена за български граждани. По информация на посланика ни във Виена Иван Сираков, който е на граничния пункт, първите  автомобили вече са преминали през границата. Австрийската и унгарската полиция правят трасе на българските автомобили, отворено е и второ платно", уточняват властите.

На дипломатите ни на границата е разпоредено на оказват пълно съдействие на българските  граждани.

Припомняме, че тази сутрин получихме информация, че българи са блокирани на магистралата между Австрия и Унгария. Това съобщи за TOPNOVINI.BG наш сънародник, който се опитваше да се прибере към България.

По думите му от снощния осигурен коридор ефектът не е бил особено голям, защото в  02:00 часа (местно време) австрийската полиция е отбила българи и сърби, а са били пропускани да преминават само унгарци и румънци.

Към момента те се намират отбити на една поляна и не им се дава информация какво се случва с тях.

Има опция да се върнат обратно към Австрия, но не и да продължат.

Очевидното е само, че към този час са докарани химически тоалетни за бедстващите ни съграждани.

Снимка: Валентин Петров

Има около 200 бусове, коли, камиони.

През нощта унгарците са раздавали листовки с 5 пункта с указания за спазване:

Снимка: Валентин Петров

Цялата магистрала към Виена е задръстена и затворена.

По информация на МВнР само 70 български коли са били пропуснати снощи на австрийско-унгарската граница.

Голяма част от сънародниците ни не са успели да преминат тази нощ към България, въпреки обещания коридор.

Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с унгарския премиер Виктор Орбан. Премиерът получи уверение от унгарския му колега, че ще съдейства, за да бъде осигурен по-късно днес коридор за преминаване, обезпечен с мерки за безопасност и придружаван от органи на реда. „Аз съм голям приятел на теб и на българските граждани. Не искам да им създавам трудности. Лично ще се погрижа за българите, които са на нашата граница“, заяви премиерът Орбан по време на разговора си с Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. От своя страна българският министър-председател изтъкна, че имаме уверения и от румънска страна, че ще бъдат предприети необходимите мерки, така че да няма струпване по границите.

Веднага след разговора вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева получи обаждане от министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Външният министър на Унгария информира, че заради краткия „прозорец“, даден от румънските власти, българите са били пропускани само от 21.00 ч. местно време вчера до полунощ.

 Той я увери, че до няколко часа границата ще бъде отворена за български граждани. Сиярто допълни, че ще бъде създадена организация занапред български граждани да могат да преминават сухопътните граници на Унгария от 21 ч местно време (22 ч българско) до 5 ч местно време (6 ч българско), като същевременно призова всички пътуващи да се съобразяват с указанията на органите на реда и да изчакват търпеливо да бъдат пропуснати.

Министър Захариева е в постоянна връзка с колегите си от Румъния Богдан Ауреску и Унгария Петер Сиярто. Тя разпореди на служителите на посолствата ни във Виена и Будапеща да оказват пълно съдействие на българите на австрийско-унгарската границата.

 

ТOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама