Мюфтийството: Джамиите остават отворени, но мюсюлманите да се молят вкъщи

11:35, 17 мар 20 25 2009 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Главното мюфтийство предприема мерки във връзка с разпространението на коронавируса.

След заседание на комисията по правно-религиозните въпроси на Висшия мюсюлмански съвет е решено молитвите – в това число и петъчната молитва, които се извършват в храм, да не са задължителни, а нежелателни. Препоръчва се на мюсюлманите да практикуват религиозните тайнства у дома. Джамиите обаче ще останат отворени, но ще бъдат въведени строги мерки за предпазване от заразата – задължително е те да бъдат прочиствани и дезинфекцирани дори и дезинфектантът да съдържа алкохол. Забранява се на болните и лицата на 60-ходишна възраст да посещават джамиите.

Църквата със специални молитви срещу коронавируса

Няма да се допуска и събиране на хора с цел четене на мевлид, провеждането на лекции и провеждане на други мероприятия. Конкретни мерки се взимат и при погребения, като ще се осигурява достатъчно разстояние между хората, починалия и имама, а мястото между редиците трябва да е 2 метра.

 „Предвид създалата се ситуация става ясно, че рискът от разпространение на вируса може да нарасне, ако джамиите и месчитите продължават да извършват молитви с джемаат (обща). В това отношение ислямът, на която една от основните ѝ цели е да защитава човешкия живот, никога не допуска практики, които застрашават живота на хората“, съобщават от мюфтийството. Те цитират Пратеника Мухаммед, който проповядва следното: „Ако сте осведомени, че на определено място има епидемия, не отивайте там, а ако на мястото където се намирате, се разпространи епидемията, не напускайте местонахождението си“.

Папа Франциск посети две църкви в опустелия Рим
 
От Мюфтийството посочват, че ситуацията в която се намираме, в никакъв случай не трябва да се подценява, но не трябва да бъде повод за паника и пренебрегване на религиозни задължения. Положението изисква от мюсюлманите да предприемат необходимите мерки, след което да се уповават на Аллах и да правят дуа (молитва) за живота и здравето на всички хора, и за излекуването на болните.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама