Северна Македония затвори границите си

07:42, 17 мар 20 25 2536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Република Северна Македония реши да затвори всички гранични пунктове в страната за преминаване на чуждестранни граждани, пътници и превозни средства, с изключение на преминаващи транзитно товарни превозни средства, представители на дипломатическия корпус в страната, както и за други лица, за които достъпът ще бъде осигурен от Министерството на вътрешните работи.

България забрани влизането на граждани пристигащи от рискови държави

Разрешението ще зависи от предварителното становище на Главния координационен кризисен щаб, потвърждаващо, че има конкретен държавен или икономически интерес, заяви министърът на здравеопазването Венко Филипче на пресконференция.

Международното летище Скопие също ще бъде затворено. Ще могат да кацат държавни, военни, товарни, медицински и хуманитарни полети до 48 часа от датата на влизане в сила на настоящото решение.

Филипче заяви, че Министерството на вътрешните работи трябва да действа по-организирано по отношение на проверките и решенията за налагане на карантина и да информира своевременно правителството.

Междувременно тази нощ македонското правителство замрази цените на основните хранителни продукти като хляб, олио, всички млечни продукти, яйцата, брашното, месото, лекарствата и дезинфектантите.

Решението беше публикувано на официалната страница на Министерския съвет на РС Македония и влиза в сила веднага след публикуването му в Държавен вестник, съобщава БГНЕС.

Няма нужда от извънредно положение в Северна Македония заради COVID-19

Правителството задължава министерствата на икономиката, земеделието и горите, както и Агенцията за държавен резерв да изготвят пълен списък с продуктите, за които, ако се наложи, трябва да бъдат внесени по спешност в рамките на пет дни. Агенцията за държавен резерв трябва да информира за количествата продукти, които са на склад.

Министерството на икономиката трябва да предостави по спешност списък с продуктите, които трябва да бъдат освободени на 100% от мита и са нужни за производството на брашно, олио, захар, сапун, перилни препарати, облекла, памперси, носни кърпички, маски, филтри, хирургическо оборудване, ръкавици, очила и различни дезинфектанти. 

В страната са регистрирани петима нови заразени с коронавирус, съобщи македонският министър на здравеопазването Венко Филипче. До момента общият брой на заразените в РС Македония с коронавирус е 23.

Най-сериозно е положението в град Дебър и Център Жупа. В инфекциозната болница в Скопие са настанени 14 заразени с коронавирус, съобщи още Венко Филипче

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама