ЕК предоставя 80 млн. евро за развитие и производство на ваксина против Covid-19

22:03, 16 мар 20 / Свят 25 2458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Европейската комисия предостави финансова подкрепа в размер до 80 милиона евро за развитие и производство в Европа на ваксина против коронавируса на CureVac, иновативна фирма за развитие на ваксини от гр. Тюбинген, Германия.

Фон дер Лайен: Европа да затвори вратите си за 30 дни

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел проведоха видео конференция с ръководството на компанията. Подкрепата ще бъде под формата на гаранция за заем на подобна стойност, който се разглежда от Европейската инвестиционна банка. Гаранцията се осигурява чрез механизма за иновативно финансиране на инфекциозни болести, част от Хоризонт 2020 - европейската програма за научни изследвания и иновации.

Урсула фон дер Лайен заяви: “В настоящата здравна криза, подкрепата за нашите водещи изследователи и технологични компании е особено важна. Готови сме да предоставим финансовите средства необходими на CureVac да ускори развитието и производството на ваксина против коронавируса. Горда съм, че в Европа имаме водещи компании като CureVac. Техният дом е тук, в Европа. Но техните ваксини ще са в полза на всички хора, както в Европа, така и по света“.

Мария Габриел, комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж, заяви: “Важна част от нашия координиран отговор на разпространението на коронавируса е подкрепата на отличните наука и иновации в Европа“.

Технологията на фирмата за ваксини се основава на т.н. messenger RNA (mRNA) молекули, които стимулират имунната система. Първоначалните изследвания на технологията показват потенциал за бърза реакция срещу COVID-19. Ако това бъде потвърдено, милиони ваксини могат да бъдат произведени в кратък срок и на ниска стойност от съществуващите производствени мощности на фирмата. CureVac вече е започнала програмата за развитие на ваксина срещу COVID-19 и се очаква начало на клиничните тестове през юни 2020 г., съобщиха от представителството на ЕК в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама