Медиците нямат на 100% предпазни средства и облекла

18:23, 16 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 1218 Topnovini
БГНЕС

Медиците на първа линия при борбата с COVID-19 нямат на 100% предпазни средства и облекла. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV здравният министър Кирил Ананиев, но уточни, че се взимат мерки и до няколко дни това ще се промени. Той посочи, че няма да се извършват обществени поръчки за тях и необходимата апаратура за болниците, за да се набавят по-бързо. „Лекарите спят в лечебните заведения, обособени са специални помещения с всички изисквания и те не се прибират вкъщи. Ако кажа, че те имат на 100% предпазни средства и облекла – няма да е вярно. Ние правим редица неща, за да ги осигурим“, подчерта здравният министър и даде за пример маските и очилата, които са дошли от Турция.

Премиерът Борисов, ген. Мутафчийски и всички от щаба не са заразени с COVID-19

По думите му предстои да издаде заповед, с която ще се забрани граждани на определени държави да влизат на територията на България. Той допълни, че заразени с коронавирус хора и контакти с тях, ако не се съгласят да бъдат под карантина – ги грози глоба от 5 000 лв. Министърът каза още, че въвеждането на извънредно положение в демократична държава не означава хаос и безконтролност, а система от правила, норми и мерки, които са по различни от тези, които функционират в нормална ситуация.

Ананиев призова мерките да се спазват, защото успехът в борбата със заразата няма да бъде пълен.

Министърът каза още, че предстои правителството в кратки срокове да създаде необходимите законови актове, които да регламентират мерките. „ТЕЛК-овите решения, които изтичат в момента ще продължат да действат. Обсъждаме вариант за 2 месеца след изтичане на извънредното положение. При протоколите за скъпоструващите лекарства – ще удължим срока до 12 месеца“, заяви ресорният министър и добави, че се работи върху промяната на редица други текстове, които облекчават здравната система.

Здравният министър призова хората да си останат вкъщи и да не се събират на групи. Той посъветва да се ядат повече плодове и зеленчуци.

#ОставамВкъщи#Тopnovini.bg

„Преустановихме посещенията в редица обекти, подкрепям предложението на ген. Мутафчийски да се затегнат мерките, но считам, че новите правила трябва да се въведат, след като видим, че са изчерпани по-меките мерки в моята заповед“ , допълни той.

Здравният министър изтъкна, че за тези мерки са необходими значителни финансови ресурси, затова икономиката не бива да спира. Относно въпрос на граждани – къде се взимат проби за COVID-19, министърът отговори, че това се случва в лечебното заведение, в което е настанен пациентът, а пробата се изследва в акредитираните пет лаборатории в страната. Бързите тестове крият голям риск от грешка.

Синдикатите: Държавата да поеме 60% от заплатите до края на кризата с коронавируса

Кирил Ананиев заяви, че преговарят с лекарите от Втора градска болница, която беше преструктурирана в инфекциозна, да не подават оставки. „Те са дали предизвестие за напускане. Мисля, че този проблем ще се реши, това са хора, които са положили Хипократова клетва и са отговорни“, заяви министърът.

Той каза още, че са свободни 40% от леглата за инфекциозно болни пациенти и заяви, че сдравната система ще издържи на напрежението.

Ананиев обяви, че няма да се прави нова клинична пътека за COVID-19. Дарителска сметка за подпомагане на дейността на лечебните заведения в условия на извънредна ситуация, свързана с COVID-19:

БНБ IBAN BG91BNBG96613300129302

BIC BNBGBGSD

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!