Акцент на деня: Борбата е безмилостно жестока

17:30, 16 мар 20 25 5056 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

България продължава борбата си с коварния коронавирус, която официално започна на фаталния петък 13-ти. Тогава парламентът прие предложението на правителството у нас да бъде въведено едномесечно извънредно положение заради разпространението на заразата. Така от четири дни затвориха врати всички училища, детски градини, театри, кина, ресторанти, барове, дискотеки, фитнес зали, молове и всички други места, на които се събират повече хора. Продължават да работят единствено хранителните магазини, аптеките, банките, застрахователните дружества и храмовете. На хората се препоръчва да седят в домовете си и да излизат само при крайна необходимост. От този понеделник много служители, които имат тази възможност, работят от вкъщи.

Днес влязоха в сила и още мерки, които целят да помогнат на държавата, икономиката и бизнеса да се справят по-лесно с кризисната ситуация. Сред тях са помощи за самотните хора и хората с увреждания, онлайн обучения за учениците, проверки на спекула с храни и лекарства, разсрочване на сметки за ток и вода, затваряне на ски зоните и др. Очаква се утре да бъде готов проектозаконът за извънредното положение.

Помощ за самотните и хората с увреждания

Близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата Домашен социален патронаж. Социалният министър Деница Сачева съобщи, че през следващите три дни общините, които организират тази дейност, ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят тази услуга за хората с увреждания и хората, които са под карантина.

Онлайн уроци

От днес стартира и електронното обучение на 89% от учениците. 11% не се включиха заради липса на интернет и на технически устройства, за което МОН обеща да предприеме мерки. Разбира се, проблеми не липсваха. Инфраструктурата на най-масовата платформа Shkolo не издържа, след като отчете 20 пъти увеличение на трафика. Администраторите ѝ обаче обещават до утре проблемите да бъдат решени. Междувременно МОН предложи алтернативен вариант - платформата Мicrosoft Teams, която е единствената със сключен договор с министерството. Образователният министър Красимир Вълчев обясни, че все още се търсят варианти как да протече учебният процес до края на учебната годината, но е категоричен, че няма да има нулева година.

Проверки за спекула, измами и неспазване на карантина

Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че започват масирани проверки за спекула със стоки от първа необходимост - основни хранителни продукти и лекарства. В ситуация на извънредно положение съществуват няколко риска, които прокуратурата и органите на реда ще се опитат да минимализират - нарушаване на задължителната карантина, извършването на телефонни измами и спекулата с цени от първа необходимост. Сигнали могат да бъдат подавани на тел. 112. Силите на МВР са напълно мобилизирани.

Разсрочване на сметките за ток и вода

Енергийният министър Теменужка Петкова съобщи, че потребителите на електроенергия могат да разсрочат плащането на сметките си за ток и вода с допълнителни десет дни. Този срок ще бъде удължен при необходимост. Потребителите ще си правят и самоотчет на водомерите и ще го изпращат на ВиК операторите по имейл или по телефон в рамките на извънредното положение до 29 март. Ако не направят това, операторът ще може да им начислява суми на база на минал период. Започват и проверки в болниците дали имат трафопостове и агрегати.

Затварят ски зоните

Във връзка с разпространението на коронавируса в страната затварят ски зоните в Пампорово, Боровец и Банско. Това включва спиране на всички съоръжения, затваряне на пистите, ски-училищата и ски гардеробите. Най-тежко е положението в Банско, където бяха констатирани две положителни проби на заразата – на дете и възрастен мъж, които са поставени под карантина.

Fibank отлага плащанията по кредити

Fibank (Първа инвестиционна банка) дава възможност на всички свои клиенти да отложат плащанията по кредити, ако самите те или техният бизнес са засегнати по някакъв начин от ситуацията с коронавируса.  Предложението ще важи за всички клиенти на Fibank – физически и юридически лица, които изпитват временни финансови затруднения да посрещат задълженията си към банката. Предоставената от банката възможност обхваща потребителски, ипотечни и жилищни кредити, както и кредитите за микро фирми, малки и средни предприятия, корпоративно кредитиране, включително и вноските по кредитни и бизнес кредитни карти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама