Фармацевтите искат здравното министерство да им осигури защитни маски

14:01, 16 мар 20 25 2239 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Фармацевтите искат здравното министерство да им осигури защитни маски. Това става ясно от отворено писмо на председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова до премиера, председателя на Националния оперативен щаб и здравния министър.

В него се посочва, че редом с медиците, фармацевтите стоят на предната линия в борбата срещу коронавируса и много често са сред първите, които контактуват с потенциалните вирусоносители.

"С разрастването на епидемията в последните дни, аптеките като търговски обекти, реализират повишени обороти, но на цена, за която не се говори. Цената е тежки условия на извънреден труд, физическа и психическа умора, значително забавяне на доставките от търговците на едро и най-вече бремето на невъзможността фармацевтите да посрещнат нуждите на населението от някои лекарствени и други продукти в условията на епидемия", пише в писмото.

Ежедневно в аптеките българските фармацевти поемат риска да бъдат заразени и да разпространяват вируса, ако не бъдат взети подходящи мерки и средства за индивидуална защита като грижа за тях. Осигуряването на лични предпазни средства за магистър-фармацевтите чрез структурите на Министерството на здравеопазването е абсолютно наложително. Тъкмо защото фармацевтите ежедневно обслужват българските граждани в този труден за всички ни момент, е въпрос на уважение, израз на добра воля и позитивен знак за еволюция в управленското мислене, но преди всичко е спешна мярка за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на COVID-19. Аптеките, магазините за хранителни стоки и бензиностанциите са единствените търговски обекти, които продължават да обслужват населението, заявява председателят на Българския фармацевтичен съюз.

Проф. Стоименова добавя, че към сложната обстановка се прибавят и ежедневни проверки по разпореждане на прокуратурата. Тя изразява надеждата си, че проверките няма да възпрепятстват процеса по снабдяване с лекарства в този труден момент и апелира колегите си да оказват съдействие на контролните органи.

"Към българските граждани се обръщам с апел да бъдат търпеливи и отговорни към собственото си здраве и това на другите около тях, когато изчакват реда си в аптеките, да проявяват разбиране, ако станат свидетели на проверки от контролните органи и да им съдействат. Да не се презапасяват с лекарствени продукти и да спазват указанията, дадени им от личните лекари и доверените фармацевти. Да обръщат внимание на всеки симптом, който би могъл да бъде съмнителен за инфекция с COVID-19 и своевременно да потърсят медицинска помощ", призова проф. Стоименова.

По думите й сега повече от всякога е необходимо да се оценят усилията на българските фармацевти, извънредния им труд и те да бъдат подкрепени – със законодателни мерки, с осигуряване на лични предпазни средства, с обективност и експедитивност на безспорно необходимия контрол, с разбиране и добра дума.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама