Какъв е българският принос в борбата с коронавируса?

09:49, 15 мар 20 / COVID-19 25 1451 Шрифт:
Topnovini

Три български разработки има в момента в борба срещу коронавируса. Учени от цял свят търсят лек срещу коронавируса. До момента има над 300 научни статии, търсещи изход от проблема.

Димитър Димитров е основател на частна научно-изследователска компания, която от 4 години работи по откриването на нови лекарствени молекули. Последната, която откриват, е способна да въздейства на два от гените в човешкия организъм, отговорни за пътя на коронавируса до тялото ни.

„ССР5 0 този ген, който отговаря за СПИН-а, е едната пътека, а другата е разпространението ССР7. Другият ген, с който тази молекула се връзва. Там е разпространението на метастаза на рак. Всъщност този ген не позволява в случая, че ти му въздействаш, не позволява да може да се репликира. Искаме да вземем модела и да го приложим на коронавируса. Нашата цел в момента е да лекува“, обясни Димитър Димитров.

Два нови случая на заразени с коронавирус у нас

В екипа на Димитър работят дистанционно 20 учени от цял свят. Създаването на молекулата им отнема 4 месеца, но пътят от нея до лекарството, което реално може да бъде ръцете на хората, обикновено трае 4 години и подлежи на много процедури по тестване и одобрение.

Друга разработка на учени от БАН предлага активен въглен от костилките на кайсия, който да се влага в евтините предпазни маски.

20 тона костилки от кайсии чакат да бъдат обработени и могат да бъдат вложени до седмица в маските. В същото време през седмицата стана ясно, че няколко български предприятия са готови да произвеждат маски.

В началото на седмицата бе създаден и кризисен мониторинг център за пациенти със симптоми на коронавирус. С него се прави телемониторинг на пациенти от дистанция.

Устройство се поставя на тялото на пациента, а софтуер обработва данните и ги изпраща в центъра. При влошено състояние лекарите могат своевременно да реагират по телефона с лекуващия лекар или със самия лекуван.

Това ще даде възможност на болниците да съкратят леглата в карантинните отделения за коронавирус.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама