Десетки българи са блокирани на границата между Сърбия и Хърватия

11:25, 15 мар 20 25 2444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Българският вицеконсул Георги Христов спешно отпътува от Белград за границата между Сърбия и Хърватия, за да окаже съдействие на десетките блокирани там български граждани, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Това стана, след като правителството на Сърбия разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. 

В близките часове се очаква да бъде отворен коридор за транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България, съобщиха от българското посолство. 

Актуална информация за ограничения в придвижването:

Албания: Всички сухопътни ГКПП на Албания със съседните страни – Черна гора, Косово, Република Северна Македония и Гърция, се затварят за всякакъв вид обществен и частен транспорт до второ нареждане. Мярката не засяга транспорта на стоки.

Румъния: Временно се затварят следните ГКПП:

• ГКПП с България: Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

• ГКПП със Сърбия: Жимболия (ГКПП Железни врата и Найдъш са затворени, считано от 12 март 2020 г.).

• ГКПП с Унгария: Турну, Салонта, Съкуени, Валя луй Михай.

• ГКПП с Украйна: Сигету Мармацией.

• ГКПП с Република Молдова: Радъуц-Прут, Оанчя.

Според получените към момента данни, изброените ГКПП ще останат затворени за срок от 30 дни.

Португалия: Към момента няма ограничителни мерки за влизане, излизане и транзитно преминаване през португалска територия. Има забрана за слизане на португалска земя за всички граждани от акостиралите плавателни съдове, освен за гражданите и дългосрочно пребиваващите в Португалия. Автономна област Мадейра затваря напълно своите пристанища.

Норвегия: Считано от 16 март 2020 г., 8 часа, се затварят всички летища и пристанища. Ще бъде засилен и граничният контрол. Норвежките граждани, намиращи се в чужбина, ще могат да се завърнат у дома, като се призовават да направят това възможно най-бързо.

Мексико:  Единствените маршрути за пътуване до страната са въздушни. Мексико не е въвело ограничения върху въздушния транспорт. Въпреки че няма въведени мерки на национално ниво, повечето университети взеха самостоятелни решения да преустановят занятия до нормализиране на обстановката. Подобни решения взеха и организатори на спортни и културни събития.

Ел Салвадор: Въведена е забрана за влизане в страната на всички чуждестранни граждани, които не са дипломатически служители или нямат постоянно пребиваване.Единствените възможни маршрути са въздушни. Ел Салвадор няма директни полети до Европа. Възможни обходни маршрути са през Мексико и САЩ. Въведена е карантина в цялата страна за период от 21 дни. Отменени са публични събития и учебни занятия. На 14 март властите обявиха червен код на територията на цялата държава. Ограничава се дейността на публични и частни учреждения.

Хондурас :  Въведени са ограничения за влизане на лица, идващи от Германия, Испания, Франция, Италия, Република Корея, Иран и Китай. Единствените възможни маршрути са въздушни. Хондурас няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Ел Салвадор и САЩ.

Никарагуа:  Единствените възможни маршрути са въздушни. Никарагуа няма директни полети до Европа. Обходните маршрути са през Мексико и САЩ.

Панама: Въведени са по-стриктен граничен контрол и ограничения за пътуващи от Китай, Република Корея, Иран и европейските държави. Наложена е забрана за пътуване на всички държавни служители. Временно е наложена забрана за всички полети от Европа. Единствените възможни маршрути са въздушни. След въвеждането на забраната за Европа, единствените обходни маршрути са през други латиноамерикански държави или САЩ. Въведена е извънредно положение в цялата страна за период до 5 април.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама