Временна забрана за влизане на чужденци в Сърбия, Литва и Украйна

20:02, 14 мар 20 25 2920 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Правителството на Украйна прие на свое извънредно заседание решение за временно ограничаване влизането на чужденци на територията на страната.

Във връзка със ситуацията, предизвикана от разпространението на коронавирус в света, Киев прекратява и въздушния трафик, се казва в съобщение, публикувано на правителствения сайт.

Wizz Air спира всички полети до Полша

От 17 март Украйна ще ограничи пътническите полети, а още от 16 март за две седмици ще бъдат затворени границите за чужденци. Решението е взето на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи РИА Новости.

Президентът на страната Владимир Зеленски призова намиращите се в чужбина сънародници да се върнат в Украйна в рамките на 3 денонощия до прекратяването на полетите.

Приетият от правителството документ предвижда временно затваряне на контролно-пропускателни пунктове през държавната граница от 00:00 ч. на 17 март до 3 април за международен пътнически въздушен трафик (с изключение на някои категории граждани), както и временна забрана от 00:00 ч. на 16 март до 3 април за преминаване през границата на чужденци и лица без гражданство (с изключение на някои категории граждани, включително представители на международни организации и мисии, работещи в страната, и лица, които имат право да пребивават в Украйна).

Дания затвори границите си за един месец

До 3 април е въведена карантина във всички учебни заведения и са забранени масовите мероприятия. По последни данни, в Украйна са регистрирани три случая на заразени с COVID-19, като вече има и един смъртен случай.

Правителството на Сърбия днес взе решение временно да преустанови достъпа до своя територия на лица, които идват от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария. Целта е да се ограничи движението заради по-ефективната борба с разпространението на коронавируса.

Остава в сила временната забрана за влизане в Сърбия на граждани, пребивавали в Китай и Южна Корея. Временната забрана за влизане в Сърбия за чуждестранни граждани, пребивавали в Италия, Ислямска република Иран и Румъния също остава в сила. 

И Литва обяви, че от днес следобед затваря границите си, за да спре разпространението на коронавируса, с който са заразени 7 нейни граждани от население 2,8 милионадуши, предаде Франс прес.

"Свободното движение в Шенгенската зона бе най-голямата ценност, но сега тя се превръща в най-голямата заплаха", заяви министърът на вътрешните работи на Литва Рита Тамашуниене. Тя не посочи срока, през който тези ограничения ще бъдат в сила, поясни АФП.

Литва вече затвори всички училища, университети, детски градини, музеи и кина. Баровете са задължени за затварят в 22 часа местно време.

МВнР с информация за мерките и ограниченията в 90 държави заради коронавируса

Нова Зеландия, Камбоджа и Тайван са сред страните от азиатско-тихоокеанския регион, обявили нови ограничения за пътуванията като част от глобалните усилия да бъде спряно разпространението на Covid-19, предаде ДПА.

От днес всеки, който влезе в Нова Зеландия, ще трябва да се самоизолира за 14 дни, каза на пресконференция премиера Джасинда Ардърн. Тя добави, че изключение от тези мерки ще бъда правено само за пътуващи от тихоокеанските острови.

Ардърн призова новозеландците да избягват пътувания, които не са наложителни и заяви, че до 30 юни круизни кораби няма да получават разрешение да акостират в пристанищата на Нова Зеландия. В Нова Зеландия има шест потвърдени случая на заразата, но контактите на всички инфектирани са установени, каза Ардърн.

Властите в индонезийската столица Джакарта затварят от понеделник всички училища с оглед на нарасналия днес до 96 брой на заразените в Индонезия. Учебните занятия ще се провеждат дистанционно. Вчера властите в Джакарта обявиха, че като превантивна мярка затварят и 17 увеселителни центъра и парка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама