Дончев: Презапасяването не ни имунизира срещу коронавирус

10:46, 14 мар 20 / Политика 25 2416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"България е пред тази част от кривата, където предстои стръмен тренд на случаите на коронавирус нагоре. Кривата не е толкова стръмна, когато се въвежда социална дистанция", каза пред bTV вицепремиерът Томислав Дончев. По думите му без
решителни мерки, няма как нещата да се променят.

Опашки пред магазини от рано сутринта

Според него реакцията на хората да изкупуват масово стоките в хранителните магазини е естествена при паника. „Науката не е доказала, че този, който си купи 50 кг захар, придобива имунитет срещу коронавируса. Българските магазини имат достатъчно продукция. Българското селското стопанство имат достатъчен ресурс да изхранят България в рамките на каквато и да е било криза. Обръщам внимание, че не се намираме в такава криза“, каза Дончев.

По думите му има опасност от спекула с цените на предпазните материали, а не с храните.

„Даваме си сметката, че цялото това ограничаване има последици, включително и стопански. Няма как обаче на първи място да не е грижата за живота и здравето на хората. Това е премеждие, което като общество трябва да преминем. Българският народ невинаги се обединява в хубавото, понякога се обединява, когато има заплаха и риск. Надявам се този път това да се случи“, каза още Томислав Дончев.

„Негативен ефект от епидемията и взетите мерки върху бюджета ще има, опитваме се да го ограничим. Ключовият критерий е колко дълго ще продължи тази ситуация. Опитът ни с този вирус е едва два месеца и не знаем всичко“, коментира Дончев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама