Първи извънредни мерки: До 5 г. затвор и солена глоба за бягство от карантина

17:55, 13 мар 20 25 3120 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Депутатите направиха първите законови промени в условията на извънредно положение, което по-рано днес парламентът обяви с единодушно решение. В рамките на едно заседание бяха изменени три нормативни акта - Наказателният кодекс, Законът за здравето и Законът за обществените поръчки, съобщи Dariknews.bg.

До 13 април: Извънредно положение заради коронавируса

Като мярка срещу разпространението на коронавируса се завишават санкциите срещу нарушителите на карантината, които вече ще могат да бъдат наказвани със затвор до 3 години и глоба от 1 000 до 10 000 лева. Ако деянието е извършено по време на епидемия, пандемия или обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, наказанието скача на 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Въпреки че новите мерки бяха подкрепени и от опозицията, депутатът от БСП Антон Кутев изрази съмнение в тяхната ефективност. „Нова порция повишаване на наказанията на гражданите. Те имат нужда да ги лекуваме, а не да ги наказваме“, заяви той от парламентарната трибуна. Според колегата му Валери Жаблянов мерките са прибързани и по-скоро могат да се определят като „законодателна импровизация“. 

„Само така, с отговорно поведение, бихме могли да се справим в тази криза“, категорична бе председателят на Правната комисия Анна Александрова. „Следва да сме дисциплинирани, това е най-важното“, каза още тя пред журналистите в парламента по темата. 

Рестрикциите могат да бъдат обнародвани в Държавен вестник и да влязат в сила още утре, 14 март.

Спешни промени бяха одобрении в Закона за здравето. Те включват възможността за забрана за влизане на територията на страната на граждани на други държави, в случаи на обявено бедствено положение, както и възможността болен от заразна болест, доказано с изследване, да бъде глобяван, ако откаже задължителна изолация.

 

Депутатите гласуваха и промени в Закона за обществените поръчки, която целят лечебните заведения по-лесно да си набавят необходимите медикаменти, в случаи на спешност.

„Очакваме и други предложения от министерствата“, заяви председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. Тя призова хората да не изпадат в паника, да не се презапасяват, защото има достатъчно медикаменти и хранителни продукти.

„Най-добрата мярка е социалната изолация. Това е решението, което ще даде успешен изход от ситуацията“, призова д-р Дариткова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама