Почти 95% от учениците ще преминат на онлайн обучение

16:43, 13 мар 20 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Всяка криза е и възможност. Сега е моментът да стартираме с електронното обучение още в понеделник, 16 март", съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев на брифинг в МОН, след обявеното извънредно положение заради коронавируса, предаде БГНЕС.

До 29 март затварят училищата, детските градини и заведенията

Вълчев заяви, че още в понеделник нагласата им е да стартират обучение в електронна среда за 90% от учениците, а от вторник за 95% от учениците, като се има предвид, че средната посещаемост в училище е под 90%.

Министърът заяви, че времето на извънредно положение ще се използва за подготовка, за упражнения, за преговор на знанията на децата. Предстои да се установи каква част от учениците нямат възможност за дигитално обучение в домашни условия – нямат компютър или интернет.

"Не може да осигурим 100% такова обучение, но ще направим максималното по-голяма част от децата да оползотворят времето", заяви Красимир Вълчев.

„Просвета“ дава достъп до електронните си учебници

"Подготвяме и механизъм за взаимопомощ. Училищата ще си помагат взаимно, учителите ще си помагат взаимно. Ще подготвим уебинари, видео връзки", каза още министърът и отбеляза, че двете издателствата „Просвета” и „Клет” вече са предоставили безплатно всички електронни учебници от 1 до 10 клас.

За по-малките ученици е важно всеки учител да създаде групи за комуникации – чрез електронните дневници, чрез социалните мрежи. Там където няма такива, МОН се обръща за съдействие към родителите, които трябва да бъдат връзката между учителя и ученика.

С БНТ ще бъде организирана образователна телевизия и телевизионни уроци, те ще тръгнат още от вторник, 17 март.

"Ще въведем механизъм, при който ако учителите имат минимум 5 часа работа и тя бъде верифицирана, да се счита за работен ден", каза още Вълчев. Министърът заяви, че се отказват от принципа на традиционна организация. "Принципът е колкото успеем да организираме, толкова", посочи той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама