54% от българите готови да жертват от правата си заради коронавируса

16:11, 13 мар 20 25 2288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

54% са съгласни, а 29% - по-скоро съгласни (сумарно 83% съгласни в различна степен) с твърдението: "Готов съм да жертвам някои от човешките си права, ако това би помогнало да се предотврати разпространението на вируса". 7% не са съгласни, а 9% са твърдо несъгласни (общо 16% несъгласни в различна степен). 1% не могат да преценят. Това са част от резултатите от експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", започнал в сряда и завършил преди часове, когато още не беше обявено извънредното положение.

От няколко изброени на респондентите немедикаментозни мерки, най-често споменаваните действия, които твърдят, че вече са предприели, са: по-често миене на ръце (споменавано в 89% от случаите), използване на дезинфектант за ръце (66%), намаляване на социалните контакти и оставане вкъщи (58%), маски (17%), ръкавици (15%), доброволна карантина (10%), 12% назовават различни други мерки като дезинфекция, витамини и т.н.

Обезпокояващо е, че в тази група попадат и отговори, които съдържат "пиене на ракия" – те са общо 2% от цялата извадка. Дори и респондентите да влагат известна ирония, това е директен показател и за зловредното влияние на спекулации и фалшификати, разпространявани в социалните мрежи. 7% казват, че още не са предприели нищо. Процентите надхвърлят 100, защото хората дават повече от един отговор.

Интервюирани са общо 604 пълнолетни българи. Максималната допустима статистическа грешка: ±4% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама