Туристическият бранш иска помощ от държавата

13:26, 13 мар 20 25 2497 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основните браншови организации в туризма поискаха подкрепа за сектора от правителството заради усложнената ситуация във връзка с разпространението на коронавируса. Според бранша кризата в туризма вече е настъпила, предаде БТА.

Туристическият бизнес е в катастрофа и въпросът е ясен - как да бъде формулиран работещ икономически план за следващите 12 месеца, за да може на 13 март 2021 г. туристическата индустрия в България да е запазила своята жизнеспособност, заяви изп. директор на Националния борд по туризъм  Поли Карастоянова и посочи, че в този период два туристически сезона са под голям риск.

Сред исканията на бранша са държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от първи април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, считано от 1 април. От бранша искат осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките.

Браншът настоява за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове. Браншът иска правителството да инициира финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш чрез използване на евросредства.

Представителите на бранша информираха за спад на продажбите на туристически услуги до 75%, анулиране на над 90 на сто от планираните организирани събитийни прояви, почти 60% от фирмите в бранша ще са принудени да съкращават работни места, хотелиерският и ресторантьорският сектор отчита спад в текущите продажби над 70 на сто и анулиране на резервации до 80 процента. Тези данни са динамични, предупредиха от бранша и изтъкнаха, че към днешна дата те ще са още по-катастрофални.

Браншът предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати от кризата във връзка с коронавируса сектори - "Туризъм" и "Транспорт". 

Сектор "Туризъм" се намира в изключително тежко положение, потвърди и ресорният министър Николина Ангелкова. По думите ѝ през последните 10 дни е започнала излключително сериозна отмяна на резервациите. 

"В непрекъснат диалог сме с представителите на бранша, още от началото на месеца. Също и с колегите министри на туризма на другите страни. Всички сме заедно в това максимално да се преборим с това, което се случва в момента. Уверявам ви, че разбираме притесненията на сектора, говорихме и вчера, и днес ни предстоят срещи с представителите на сектора, така че да обединим усилия " заяви министър Ангелкова, цитирана от в. "24 часа".

Големите туроператори и някой от авиокомпаниите сами ще обявяват на сайтовете си, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възстанови 100% сумата, която е платил, уточни Ангелкова.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама