Екоминистерството не разреши облекчен воден режим за Перник

18:03, 12 мар 20 25 3341 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екоминистерството не разреши на Перник да премине на облекчен воден режим. Искането към ековедомството беше вместо 804 хиляди куб. м вода месечно, на Перник да бъдат разрешени 1,2 милиона кубика. Това щеше да позволи населението да има вода през деня, съобщи БНР.

Заради усложнената епидемиологична обстановка и коронавируса след писмо от кмета Станислав Владимиров местното ВиК поиска от ековедомството разрешение за увеличаване на потреблението през месец март, за да може градът и населените места, водоснабдявани от язовир „Студена”, да имат вода през деня, а режимът да бъде само нощем.

 

Караниколов: Започваме да мислим за облекчаване на водния режим в Перник

Искането не беше удовлетворено, каза управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов. „Писмото, в интерес на истината, все още не е стигнало до нас, не знам защо първо е стигнало до общината. Но това, което прочетох в интернет, е, че в района не ни се разрешава по-голямо водоползване, а даже напротив - когато дойде водата от водопровода от София, ще ни бъде намалено още водоподаването от язовира“, добави той.

Перничани реагираха остро. Надя Димова, която бе организатор на един от първите протести в Перник, заяви: „Перничани сме гневни, защото в условия на световна пандемия и епидемия от грип вътре в града, най-малкото, което може правителството да съдейства, е наличието на вода. На нас водата ни е жизненоважна за хигиена. Г-н министърът това нещо трябва да го знае. Водата ни е жизнено важна, не ни лишавайте от вода. Това поне може да помогнете”.

Регистрираха най-високия приток в язовир "Студена" от началото на 2020 г.

От МОСВ съобщиха, че са осигурили за  1,2 млн. м3 вода за питейни нужди на Перник от средата на месец март. В месечния график за използване на водите от комплексните и значими язовири предвиденото количество вода за питейно-битово водоподаване към „ВиК Перник“ от яз. „Студена“ е 0,804 млн. м3 вода за март.

Освен това с годишния график за използване на водите от комплексните и значими язовири, считано от средата на март, са планирани да бъдат прехвърлени води от деривациите на яз. „Белмекен“, чрез яз. „Бели Искър“ за аварийно водоснабдяване на Перник, в размер до 400 000 м3. А за всеки следващ месец се увеличава и ще бъде по 800 000 м3. 

МОСВ е изпратило писмо до ВиК-Пернис с искане да обоснове както поисканото увеличение до 1,200 млн. м3 месечно за питейно-битово водоснабдяване от яз. „Студена“, така също и необходимостта от оставането на частичен воден режим на водоподаване, след като през предходните години при използване на по-малки количества от 1,200 млн. м3 месечно не е имало необходимост от въвеждане на воден режим.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама