Хасан Адемов: Медицинските сестри не стигат, системата е изправена пред проблем

08:40, 12 мар 20 / Всичко за коронавируса 25 1269 Topnovini

"В системата има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи – преди 10 години техният брой у нас беше около 55 000, сега са около 25 000", каза пред bTV депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

Системата ще бъде изправена пред изключително сериозни проблеми, те работят на няколко места, за да не се усеща недостигът им“, допълни Адемов и заяви, че ДПС е застанала зад тях, защото проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус в "Пирогов"

По думите му окупацията на зали е елемент от историята на прехода, като даде пример със Софийския университет. „Лекарският съюз и институциите разкритикуваха начина, но аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и заплащане“, каза Адемов.

Народният представител посочи, че различните здравни работници получават различно възнаграждение.

Първа жертва на коронавируса у нас, заразените вече са 7

Адемов беше категоричен, че хората в цял свят са били неподготвени за новия
коронавирус. Той смята, че мерките в България изглеждат сериозни, но може да се очаква разширяване, в зависимост как се разширява кризата. Според него основен проблем е недостигът на лични предпазни средства. Депутатът изтъкна, че има недостиг на респираторни апарати.

„Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, ако те не са оборудвани с необходимата техника – не могат да бъдат полезни. Процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсена – има и предлагане“, допълни Адемов.

Председателят на парламентарната комисия посочи, че заради карантина са издадени около 315 болнични листа, а само заради коронавирус са 60.Той беше категоричен, че осигурителната система ще издържи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани