Хасан Адемов: Медицинските сестри не стигат, системата е изправена пред проблем

08:40, 12 мар 20 25 2149 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"В системата има недостиг на медицински сестри и специалисти по здравни грижи – преди 10 години техният брой у нас беше около 55 000, сега са около 25 000", каза пред bTV депутатът от ДПС и председател на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика Хасан Адемов.

Системата ще бъде изправена пред изключително сериозни проблеми, те работят на няколко места, за да не се усеща недостигът им“, допълни Адемов и заяви, че ДПС е застанала зад тях, защото проблемите им са от дълги години, а решение не се търси.

Сериозно се е влошило състоянието на мъжа с коронавирус в "Пирогов"

По думите му окупацията на зали е елемент от историята на прехода, като даде пример със Софийския университет. „Лекарският съюз и институциите разкритикуваха начина, но аз не видях да разкритикуват желанието им за по-добри условия на труд и заплащане“, каза Адемов.

Народният представител посочи, че различните здравни работници получават различно възнаграждение.

Първа жертва на коронавируса у нас, заразените вече са 7

Адемов беше категоричен, че хората в цял свят са били неподготвени за новия
коронавирус. Той смята, че мерките в България изглеждат сериозни, но може да се очаква разширяване, в зависимост как се разширява кризата. Според него основен проблем е недостигът на лични предпазни средства. Депутатът изтъкна, че има недостиг на респираторни апарати.

„Колкото и да разширяваме кръга на заведенията, в които да се оказва помощ, ако те не са оборудвани с необходимата техника – не могат да бъдат полезни. Процедурата за поръчка на респиратори е изключително сложна, но когато има търсена – има и предлагане“, допълни Адемов.

Председателят на парламентарната комисия посочи, че заради карантина са издадени около 315 болнични листа, а само заради коронавирус са 60.Той беше категоричен, че осигурителната система ще издържи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама