Министерството на отбраната отвори резерва си за маски

16:25, 11 мар 20 25 2453 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министерството на отбраната отвори резерва си от специални маски. Очаква се те да бъдат дадени на лекарите, които работят с пациентите, заразени с коронавирус, съобщи БНР.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че за медиците ще има 70 000 предпазни облекла и 70 000 маски.

МТСП препоръчва: Гъвкаво работно време и дистанционен труд

„Мисля, че оттук нататък няма да говорим за липса на предпазно облекло и маски. Нещата са осигурени, договорени са количествата, започва се производството. В най-скоро време ние ще можем да предоставим тези неща на хората, които ще работят с тях“, коментира Ананиев.

Маски ще получат и полицаите, които охраняват болниците, служителите на Гранична полиция и личните лекари. „Част от предпазните средства от Турция вече са в България“, каза още здравният министър.

ЦГМ също с мерки срещу COVID-19

Ще се стараем да осигурим и в аптечната мрежа, разбира се, не от тези маски, които днес пристигат от Турция. Те ще бъдат предимно за медицинския персонал, за тези, които са в огнището на болестта“, обясни Ананиев.

В института по отбрана бяха представени резултатите от изпитанията на мостри за защитни облекла на медицинския персонал. Тестовете са продължили от 22.00 часа снощи до 07.00 часа тази сутрин. На изпитание са били подложени материи на двама производители.

Началникът на Института по отбрана полковник Димитър Кирков е категоричен, че представените образци са достатъчно добри и надеждни, за да предпазят медицинските работници.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама