Ген. Мутафчийски: Жената, приета с коронавирус в София, е в критично състояние

08:13, 11 мар 20 25 3197 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени вчера. В късните часове беше потвърдено, те са семейство в "Пирогов", мъж и жена. Днес има още 7 случая, които трябва да бъдат потвърдени до обяд", това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 ген.-майор Венцислав Мутафчийски. 

"Независимо в коя болница в страната е установен коронавирус, болницата продължава да работи. "Пирогов" няма да остане сам", заяви той. 

Ангел Кунчев: Заразените с коронавирус са в изолирана сграда към „Пирогов“

"Болните ще бъдат настанени в отделения, които са отделени от другите, изолирани са, спазват се строги хигиенни мерки. Присъствието на външни лица не е разрешено. В "Пирогов" няма да работи само кардиологията. Неврология вече работи с по-малък капацитет. Травматологични и хирургични, силата на "Пирогов", продължават да работят", каза той.

"В неделя е постъпил мъжът с коронавирус в "Пирогов". Бил е приет в отделението по белодробни болести. В момента неговото състояние не е критично. Жената е 66-годишна и е интубирана веднага, тя е на командно дишане с много тежка картина, бих казал в критично положение. Издирени са първите контактни лица, настанени са в белодробната болница", добави Мутафчийски.

"49 лежащо болни, свързани с установените случаи на коронавирус са изолирани и са във вътрешната клиника на „Пирогов”, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остават да работят в тази клиника и преминават на тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните от коронавирус, са контактни, но не могат да бъдат затворени, защото няма кой да се грижи за тези болни", добави Мутафчийски.

"Възрастната жена в Габрово, за която се създаде истерия, че се влошава - касае се за белодровен излив, направена е операция, подобрила е показателите си. Медицинската сестра с положителна проба е в отлично състояние без никакви признаци за болест. В Плевен пациентите също се подобряват", каза той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама