Първата пратка с лични предпазни средства от Турция пристигна у нас

09:24, 11 мар 20 25 2567 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Първият камион с дарени от Турция лични предпазни средства срещу коронавируса пристигна на граничния пункт "Капитан Андреево" тази сутрин.

Предпазните костюми и маски бяха договорени по време на срещата на премиера Бойко Борисов с президента на южната ни съседка Реджеп Ердоган в началото на месеца. 

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков е там, за да посрещне пратката, съобщи БНР. Днес се очакват два тира с лични предпазни средства, като единият вече пристигна на ГКПП “Капитан Андреево“.

ИЗВЪНРЕДНО: Два нови случая на коронавирус

В едно от халетата на граничния пункт пратката беше претоварена в друг камион, който потегли към София. На самия пункт служителите работят с маски, а лекарите с предпазни облекла. ОТ РЗИ “Хасково“ обявиха, че разполагат с 550 предпазни облекла и 190 маски.

Директорът Соня Димитрова обясни как са разпределени до момента предпазните облекла. “До момента ние осигуряваме маски и костюми на митницата. Дали сме на Спешна помощ и евентуално за инфекциозно отделение в хасковската болница. Даваме по малко, защото не знаем колко ще продължат дежурствата на границата“.

В Министерство на здравеопазването представители на РЗИ-тата от цялата страна ще получат предпазни средства за всички, работещи на първа линия. Днес страната ни получава 100 000 костюма, 100 000 очила и 50 000 маски.

"Към момента ние имаме налични предпазни средства, но с тези ще може спокойно да задоволим нуждите на спешните отделения, граничните полицаи и др. Консумативите ще стигнат за минимум два месеца, докато родните производители започнат да произвеждат", увери зам.-министър Пенков.

По-късно днес се очаква на ГКПП "Капитан Андреево" да пристигне и вторият ТИР с останалите консумативи.

 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама