Болните в Италия вече се приемат по лекарска преценка заради липса на места

08:10, 11 мар 20 25 3354 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Поради недостиг на места в болниците в Италия лекарите решават кой пациент да бъде приет и кой не. Това разказа пред TOPNOVINI.BG Теодор Пенчев, който от много години живее със семейството си в Милано.

Ситуацията в Италия към вчера вечерта бе следната - пациентите с позитивни тестове за коронавирус са 10149 (от които по-голямата част са в Северна Италия), смъртните случаи са 632, излекувани - 1004.

"Това са цифри, които се увеличават с всяка изминала минута след хиляди направени безплатно тестове от страна на медицински лица, много от които работят на смени по 16-18 часа без прекъсване. Симптомите на този вид вирус са близки до този на грипа. Вече е доказано, че за добро или лошо може да мутира. Също така е установено, че вирусът е в Италия от поне месец преди установяването на първите случаи, а нулевият пациент в Европа вероятно е германец - предполага се, че вирусът в Европа е тръгнал от Германия", обясни Теодор.

Много от случаите на заразени в Италия са хора без симптоми, което е друг опасен фактор, поради който коронавирусът е трудно установим и допринася за бързото и непредвидимо разпространяване. Други пациенти (вече е установено - не само възрастни) са предразположени към сериозни дихателни усложнения и е нужно да бъдат включвани на машини за изкуствено дишане, за да не стигат до фатален край.

Лечението на всеки един заразен пациент струва на държавата 1500 евро, но за него терапията е напълно безплатна.

В Италия започна кампания „Аз си оставам у дома“

"Дори в една държава като Италия, която разполага със стабилна здравна система (при това на високо ниво), общите места за инвазивна терапия и реанимация са 5 хиляди, от които почти всички вече са заети от различни случаи (голям процент от тях с коронавирус). Вземат се мерки за увеличаване на местата, но въпреки това вече се е стигнало до ситуация, в която медицинските лица трябва да избират кой от нуждаещите се от спешна помощ да бъде приет и кой не поради недостиг на места. Би трябвало да имат предимство хората с по-голяма перспектива за живот (по принцип по-младите). Вече сме в ситуация на Triage - правото на лекаря да прецени за чий живот да се бори! Понятието е от епохата на Наполеон. Използва се по време на война или епидемия с огромни мащаби", разказа Теодор.

Цяла Италия под карантина заради коронавируса

Той обясни, че ситуацията в момента е тежка, защото много хора са интерпретирали посланието да няма алармизъм, но да има предпазливост грешно и са подценили проблема - все едно такъв няма. "До преди два дни заведенията и улиците в Милано и пистите за ски в Северна Италия бяха отново препълнени. Причината за това до голяма степен се дължи на несигурни послания и неточни разпореждания от страна на министерството - грешка, която допускат все още много други държави. Но донякъде е оправдана грешката предвид, че става въпрос за нов и непознат проблем", каза още българинът.

Преди два дни се стигна и до допълнителни извънредни мерки и обявяване на карантина за цяла Италия.

"Затворени са всички учебни заведения, много фирми и публични места. Отменени са всички публични събития. За момента оставят отворени само някои заведения (барове от 6.00 до 18.00 часа, някои магазини и т.н.) и е активен публичният гладски транспорт. Но е вероятно да бъдат взети още по-строги мерки в следващите часове, за да останат активни само най-необходимите услуги. Всички са призовани да прекарват възможно най-много време вкъщи и да ограничат всички излизания и контакти до най-необходимото (работа, пазаруване - ограничен е броят на клиентите, които влизат едновременно в хранителните магазини, и т.н.). Позволено е да се циркулира между различни региони и населени места само по спешност и след попълването на определен документ като доказателство за причината. Други големи европейски страни като Германия и Франция са все още в начална епидемична фаза, но перспективите са подобни на италианските", посочи Теодор.

Спред него е въпрос на прозрачност, ресурси, много работа и внимание от страна на една държава, за да може да ограничи Covid-19 още в начален етап. "Икономическите последици за цял свят ще бъдат повече от сериозни, но най-важното в този момент е здравето на хората", коментира Теодор.

"Много известни личности и фирми в Италия направиха крупни дарения в здравната система и в болниците, които са на преден план в борбата с Covid-19. Например Armani дари 1,5 млн. евро, Esselunga (една от най-големите италиански хранителни вериги) - 2,5 млн. евро и организира безплатна доставка на храна по домовете на хора над 65 години, които се водят рискова категория. Само вчера от частни лица са събрани дарения на стойност 100 000 евро за Червения кръст, като инициативата продължава. И още много и много големи жестове на солидарност има от страна на италианския народ", обясни българинът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама