Радев: Най-голямата опасност е да се поддадем на паниката от коронавируса

17:50, 10 мар 20 25 4147 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Справянето с коронавируса изисква обединяването на всички институции и на обществото. Това каза президентът Румен Радев във връзка със заболяването. 

"Най-голямата опасност в тази ситуация е да се поддадем на паниката и стреса. Самодисциплината и контролът е най-ефективното средство, каза още президентът и призова да не допуснем парализа на икономиката", коментира държавният глава.

Радев посъветва правителството да помисли за секторите, които ще понесат последствия – спорт, транспорт, туризъм. Според него трябва да мислим за възможно по-бързото излизане от кризата и привеждане на държавата в нормално състояние.

Отрицателни са осемте проби за COVID-19

Коментарът си Радев направи по време на посещението си в авиобаза "Граф Игнатиево", която е част от програмата на президента за срещи с личния състав в различни формирования на Българската армия. Президентът похвали ръководството на авиобазата и целия личен състав за професионализма и усилената работа, въпреки многото тежки условия на опасно малко летене. Проблемите са дълбоки, изискват политически и организационни мерки, каза президентът. Той отбеляза и стратегическото значение на авиобазата, предадоха от пресцентъра на Президентството.

Според него съществува парадоксът, че въпреки политическата воля, въпреки че се инвестират сериозни средства в сега съществуващата техника, все още има драстично малък нальот, което рефлектира на безопасността на полетите и върху бойните способности.

"Очаквам по-енергични мерки от Министерство на отбраната, от командването на Военновъздушните сили,"заяви Радев.

Участието на България в охраната на въздушното пространство на Северна Македония също е било обсъдено по време на срещата. По думите на държавния глава това е национална и съюзническа задача и дълг на БългарияОбсъдил съм темата много сериозно и с президентите, и с премиерите и на Гърция, и на Република Северна Македония. Министърът на отбраната, Щабът на отбраната водят своя диалог, включително и в Брюксел“, добави президентът.

Конституционният съд допусна за разглеждане въпросите на Гешев за имунитета на Радев

Попитан за определението на Конституционния съд (КС), който допусна за разглеждане искането на главния прокурор за имунитета на президента, Румен Радев посочи, че КС е компетентният орган по този въпрос

„Оценявам високо активността на прокуратурата да се бори с корупцията, да се бори с битовата престъпност, но тази борба не може да се води само с репресивната сила на държавата. Това означава да изкореняваме бедността и да има борба с корупцията там, където има течове и е нейната хранителна среда, а това е именно изпълнителната власт, където са всички големи обществени поръчки. Там трябва да бъде насочено сериозно внимание“, посочи Румен Радев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама