Доналд Тръмп не е бил изследван за коронавируса

09:44, 10 мар 20 25 1856 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е бил изследван за новия коронавирус, въпреки че поне двама конгресмени, с които наскоро е бил в контакт, обявиха, че се поставят под карантина, след като участвали в конференция заедно с човек, който дал положителна проба, съобщиха Reuters и БТА, като се позова на Белия дом.

"Президентът не е бил тестван за COVID-19, тъй като нито е имал продължителен близък контакт с хора, за които е потвърдено, че са заразени с вируса, нито има каквито и да било симптоми. Президентът Тръмп остава в отлично здраве и личният му лекар ще продължи да го наблюдава внимателно", каза говорителката на Белия домСтефани Гришам в изявление.

Броят на починалите от коронавируса в света надхвърли 4000

Общо най-малко петима американски конгресмени се поставиха доброволно под карантина. Сред тях са двама републиканци, които са имали контакти с Тръмп през последните дни, след като били изложени на вируса на конференция на консерватори в щата Мериленд от 26 до 29 февруари.

Конгресменът републиканец Марк Медоус, когото президентът назначи преди броени дни за нов началник на кабинета си, обяви, че също ще се постави под доброволна карантина заради участието си във въпросния форум. Командващият сухопътните сили на САЩ в Европа, генерал-лейтенант Кристофър Каволи, е под самонаблюдение и засега работи дистанционно.

Възможно е той да е бил изложен на коронавируса на конференция на сухопътни командири във Висбаден, Германия, миналата седмица. Един от чуждестранните участници е бил диагностициран с вируса.

Тръмп междувременно обяви, че иска да предприеме мерки, за да облекчи американската икономика на фона на разпространението на заразата. "Светът бе хванат неподготвен от коронавируса", призна той.

Очаква се президентът на САЩ да обсъди с представители на Конгреса възможността за намаляване на данъчното облагане на работещите американци. Утре Тръмп е поканил в Белия дом директорите на най-големите американски банки, за да разговарят за възможни отговори на епидемията.

Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин обеща всички необходими мери за подпомагане на икономиката. "Сегашните събития "не са като финансовата криза" от 2008 г.", подчерта Мнучин.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама