Елен Герджиков: Трагичният случай с кучето Руби е престъпление

16:58, 09 мар 20 25 2790 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Трагичен инцидент се случи преди ден с кучето на издателя на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев. За случилото се разказа самият той в профила си във Facebook.

Руби е младо куче от породата бордър коли. Много е мила, красива и бърза. Обича да тича и да си играе с други кучета. Живеем близо до „Борисовата градина”. Валеше дъжд и затова не влязохме в гората, а тръгнахме по асфалтираната алея нагоре към алея „Яворов”, покрай къпалнята „Мария Луиза”. Руби тичаше напред-назад около нас, както обикновено. В един момент видя две кучета в къпалнята и се промуши през решетките на оградата да си играят. Десет секунди по-късно беше мъртва. Двете женски кучета от порадата кане корсо не ѝ дадоха никакъв шанс. Професионални убийци“, написа Прокопиев.

Всеки, който е гледал животни, си представя травмата от подобна нелепа смърт. И може да си представи как съобщаваш новината на децата си, които са отгледали кучето от бебе. Това се случи в един на обяд, в центъра на София. На 8 март. На 16-ти март Руби щеше да навърши една година“, коментира той.

Историята на къпалнята е ясна. Проблемите ѝ също. Но защо общината търпи в центъра на София да се отглеждат зверове, които убиват всичко живо? Това се случва в имот, в който 41% от фирмата-собственик са общинска собственост. На прозореца на сградата на къпалнята дори виси протокол от проверка на Столичния инспекторат, че охранителните кучета на обекта не проявяват агресия. Кого лъжем с този протокол? Феноменално е до какви нива е стигнало лицемерието на институциите и безсилието на гражданите. Срамна работа“, посочва Прокопиев.

Той уточни, че убийството не е прецедент и припомни, че преди няколко месеца там по същия начин е било убито и друго куче.

От своя страна, председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков заяви, че трагичният случай с кучето Руби е престъпление. „Полицията и компетентните органи трябва да си свършат работата и виновните, които, разбира се, не са кучетата кане корсо, да понесат своята отговорност“, коментира той.

Този инцидент обаче е поредният повод да кажа, че в сърцето на Борисовата градина не би трябвало да съществува такъв огромен пустеещ обект. Още повече, че тук става дума за обществен басейн и спортни съоръжения с над 80-годишна история. Това също е престъпление и то срещу всички нас - гражданите на София. След като толкова много години (от 2006-та) мажоритарният собственик не намери икономическа логика да възстанови къпалнята, след като очевидно държи на желанието си да инвестира само ако му бъде позволено допълнително застрояване (нещо, което Столична община неколкократно отхвърли като възможност), мисля, че е време Столичният общински съвет като принципал на миноритарния собственик („Софийски имоти“) да възложи на своето търговско дружество да преговаря за изкупуване на мажоритарния дял на справедлива пазарна цена, която отразява реалните функции на имота. Ако подобни преговори се провалят, би следвало да се помисли за възмездно отчуждаване. Законът предвижда такава възможност при доказване на обществена полза. Според мен обществената полза от функционирането на къпалнята по предназначение е очевидна за всеки, включително и за българския съд“, коментира Герджиков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама