Привикаха на разпит зам.-министър на външните работи

16:20, 09 мар 20 25 3747 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев беше на разпит в Специализирания съд, съобщи БГНЕС. Рано тази сутрин на разпит е била и външният министър Екатерина Захариева. Двамата са отговаряли на въпроси по делото, свързано с бизнесмена Васил Божков. 

От думите на Георгиев стана ясно, че Божков е със служебен паспорт от 2011 година в качеството му на представител на национална спортна организация. "Документите и на Божков, и на Георги Попов са анулирани по инициатива на външното министерство", заяви зам.- министърът, цитиран от БНР. 

„В момента, в който се е случило това издаване, тези хора не са били обект на законово преследване, на обвинение или на каквото и да е. Всеки работещ в условията на институция, която е разписана по наредба, има право на такъв паспорт, това не е дипломатически паспорт, подчертавам, никакви допълнителни улеснения не получавате благодарение на такъв паспорт“, обясни Георгиев. 

От спортното министерство отрекоха на разпит да е бил министър Красен Кралев, каквато информация се появи. "Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов", обявиха от министерството. 

Васил Божков и Георги Попов са имали служебни паспорти

Миналата седмица стана ясно, че МВнР е издало служебни паспорти на Васил Божков и Георги Попов на 26 август 2019 г. като членове на УС на Българския съюз за физическа култура и спорт. Тези паспорти са издадени във връзка с изтичането на срока на предишните им служебни паспорти, издадени през 2016 г. на основание на писмо от Министерството на младежта и спорта. Служебните паспорти, издадени през август 2019 г., са анулирани на 17 февруари 2020 г. МВнР е издало служебен паспорт на Васил Божков и през 2011 г. на основание служебните му ангажименти като член на УС на сдружението Български съюз за физическа култура и спорт.

България е поискала екстрадицията на собственика на „Левски“ от ОАЕ

Божков и Попов избягаха в края на януари в ОАЕ. Властите в София поискаха тяхната екстрадиция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама