Ето как дезинфекцират градския транспорт срещу коронавируса

17:35, 09 мар 20 25 3367 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Центърът за градска мобилност в столицата публикува видеоклип, от който се вижда как средствата на градския транспорт се дезинфекцират срещу разпространението на коронавирус. Мерките засягат всички автобуси, тролеи, трамваи, както и метрото и метростнциите. С дезинфектанти се обработват и парапети, седалки и места, които пътниците докосват с ръцете си.

До този момент няма потвърден случай на заразен с новия вирус в столицата, но кметът Фандъкова свика още вчера софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на COVID-19. Създадена е организация Втора градска многопрофилна болница да поема случаите на заразени с корона вирус, в случай, че такива бъдат регистрирани. Създадени са планове за действие в „Пирогов“, Александровска болница, Военномедицинска академия, Белодробна и Инфекциозна болници, както и общинските лечебни заведения.

Борисов пoиска грипната ваканция да не бъде удължавана

Специални мерки за по-добра хигиена са въведени и в столичното метро, обяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен“, предава БНР. 

"Прилагат се допълнителни мерки. Закупени са още дезинфекциращи материали и вече всички процеси по миене, по обработване на повърхности, където пътниците имат възможност да се докосват, се извършват с допълнителни дезинфектанти. В депото вагоните всяка нощ се обработват по същия начин - измиват се, пак се обработват повърхностите. Всички влакове, които влизат в извънпиковите часове в депото, преди да излязат за следобедния пик също се обработват. Разпоредили сме по станциите да се извършват по няколко допълнителни обработки на повърхности, до които пътниците се докосват".
 
Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция. Детските градини работят със засилен филтър на входа за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въведена е допълнителна дезинфекция на детски градини и общински социални центрове.

Всички помещения на институции, които работят с граждани, се дезинфекцират по 4 пъти на ден. Тези мерки се препоръчват и на всички обществени сгради и търговски обекти.

Хасково 

Хасковските тролеи също бяха дезинфекцирани срещу коронавируса. В дезинфекцията се включиха заместник-кметът на Хасково Динко Тенев и новоизбраният шеф на предприятието Албен Манджуков.

Дезинфекцията на превозните средства ще се извършва два пъти дневно - сутрин и вечер. Превантивната мярка ще струва на общината около 500 лева на месец.

В общинското предприятие "Тролейбусен транспорт" имат общо 7 тролейбуса, от които 5 са в движение. Кметът Станислав Дечев е издал заповед с препоръчителни мерки към частните превозвачи и Автогарата, както и към големите търговски вериги, където има струпване на много хора.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама