Канят университетските болници да се включат в тестването за коронавирус

12:26, 09 мар 20 25 2060 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Университетските болници с вирусологични лаборатории ще бъдат поканени да се включат в тестването за коронавирус. Това ще даде възможност за обхващането на по-голям поток от пациенти. Това стана ясно от изявление след видеоконферентна връзка за ограничаването на коронавируса по инициатива на израелския премиер Бенямин Нетаняху, в която участваха и премиерите на Италия, Австрия, Румъния, Унгария, Хърватия и България. 

Няма нови случаи на коронавирус у нас

Пред медиите началникът на Националния щаб за коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски обобщи, че до момента случаи на заболяването са открити в 107 държави. По време на разговорите са обсъдени възможностите за предприемане на координирани действия за справяне с болестта.

Снимка: Правителствен информационна служба

По думите му PCR е най-референтната методика, но изисква време. Той отбеляза, че има два начина за повишаване на ефективността - работа на нови лаборатоии или изработване на по-ефективни тестове.

Ген.- майор Мутафчийски отбеляза, че повечето от представените страни в разговора са привърженици на крутите мерки и добави, че предприетите стъпки за ограничаване на социалния живот у нас са идентични с тези в другите страни.

"Не може бъде прехвърлена тежестта от карантинирането, върху наблюдението първо на потенциалните болни, за лечебните заведения. Огромен процент от заразените са леко болни и трябва да бъдат изработени механизми за лечението им в домашни условия под наблюдение", коментира още той.

Всички страни са обединени около идеята да се насърчава разработването на ваксина срещу вируса.

Ген.-майор Мутафчийски още веднъж подчерта, че няма идентичност между грипа от тип "Б" и коронавируса и отбеляза, че при първото заболяване най-уязвими са подрастващите, докато при второто - възрастните хора.

„Личните лекари няма да бъдат оставени на „произвола на съдбата“, увери проф. Мутафчийски.

В 14.00 часа на среща при министъра на икономиката Емил Караниколов ще бъдат представени и първите прототипи на произведено у нас защитно облекло и маски. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев припомни, че още днес на българо-турската граница ще посрещне защитните облекла, договорени от премиера Бойко Борисов при срещата му с Ердоган.  Водят се разговори и с трети страни.

"Ще направим такава организация, че за всички да има - да бъдат осигурени всички участници в здравната система", добави той.

Ананиев обясни, че случващото се в Габрово и Плевен не отговаря на заповедта му и няма как спешни случаи като хемодиализи да бъдат ограничавани от лечебните заведения.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна подчерта, че най-важното нещо, за да се справим с коронавируса в световен мащаб, е да има солидарност между държавите.




Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама