Авторката на „Хари Потър“ е най-популярната писателка в Русия

21:40, 07 мар 20 / Култура 25 4041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Авторката на романи за момчето магьосник Хари Потър Джоан Роулинг оглави класацията на най-популярните писатели от 2010 до 2019 г. На второ място е Агата Кристи. Това сочи анализа на руския книжен портал LiveLib, цитиран от БГНЕС.

Най-големият портал препоръчващ книги – LiveLib - който е част от ГК „ЛитРес“, състави независима класация на най-популярните писателки от 2010 г. до 2019. Тя е водена от Джоан Роулинг, автор на поредица романи за Хари Потър (1997-2007 г.), преведена повече от на 60 езика, включително руски. Нейните книги са прочетени от повече от 419 хиляди потребители на сайта, а през последната година - повече от 52 хиляди ", се казва от пресслужбата на портала.

Според проучването в допълнение към поредица от книги за Хари Потър потребителите четат история за света на вълшебните същества „Фантастични зверове и къде живеят“, „Приказки за Барда Бийдъл“ и романа „Случайна ваканция“.

На второ място остана английската писателка Агата Кристи, известна с поредица от детективски истории за детектив Еркюл Поаро. Най-популярните произведения на нейното творчество са „Десет малки негърчета“, „Убийството на Роджър Акройд“, „Убийството по Коледа“ и други. Третото място е за съвременната писателка Светлана Мартинчик, която пише под псевдонима Макс Фрай.

Повече от 319 хиляди читатели на портала LiveLib оцениха положително творбите на Джоан Роулинг. Най-високата оценка е 4,81 за Хари Потър. Също така потребителите дават високи оценки на Агата Кристи - най-високата оценка за работата ѝ „Десет малки негърчета“ - 4,60. Макс Фрай с книгата „Лабиринтът на Менин“ е на трето място - 4.63“, добавят от пресофиса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама