Италия наема пенсионирани лекари за борба с коронавируса

15:05, 07 мар 20 25 2511 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Близо 20 000 лекари, сестри и санитари ще бъдат спешно наети в италианските болници, за да подсилят медицинския персонал, който изнемогва в битката с епидемията от коронавирус. Специализанти от университетите ще бъдат спешно наети, лекари и сестри в пенсия пък спешно привикани. Това предвиждат новите мерки на правителството за справяне със сегашната ситуация в Италия, съобщи в. "24 часа".

На първо време се отпускат 600 млн.евро за реализирането им. Предвиждат се и нови средства за реализирането на още болнични структури и купуването на необходимите болнични материали. Става въпрос за истинска революция в здравната система в Италия, за да може да се овладее ситуацията и за да може медиците да работят при сигурност. Новите лекари ще се влеят най-вече в отделенията за спешна помощ, инфекциозни болести, анестезиология, реанимация, вътрешна медицина, сърдечни болести.

Над 2000 лекари и медицински сестри в Италия се намират в момента под карантина или пък са болни след зараза с коронавирус. В повечето случаи това е заради безразсъдно действали пациенти, които са потърсили медицинска помощ, отивайки на място в болниците и заразявайки десетки хора.

Емблематичен е неотдавнашният случай в престижната болница „Молинете” в Торино. Двама съпрузи отидоха на място в болницата, мислейки, че са болни от грип. Вместо това се разбра, че са заразени с коронавирус. Междувременно отиде да ги види синът им, който работи в червената зона на град Лоди. Резултатът от всичко това е 30 пациенти в болницата под карантина, плюс шестима лекари и 25 сестри също под карантина.

Междувременно стана ясно, че лидерът на италианската Демократическа партия, влизаща в състава на италианското правителство - Никола Дзингарети, е заразен с новия коронавирус, съобщи БНР.  Дзингарети съобщи новината във Фейсбук. Той каза, че се чувства добре и че ще остане под карантина у дома, откъдето ще продължи да изпълнява задълженията си. Демократическата партия управлява от есента на миналата година заедно с антисистемното Движение 5 звезди.

Заради големия брой заразени италианската банка Интеза Санпаоло е готова да дари до 100 милиона евро на Италия, за да се справи с епидемията от коронавирус, съобщи днес главният й изпълнителен директор Карло Месина. Освен това банката е склонна да отпусне заеми до 5 милиарда евро на компаниите, пострадали от епидемията. 

Италия е най-силно засегната страна в Европа от коронавируса. Общият брой на заразените е над 4600 души, починалите до вчера са 197. Анализаторите отбелязват, че кризата ще доведе крехката италианска икономика до четвърта рецесия за  последните 12 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама