Акцент на деня: На прозорците на властта

17:30, 06 мар 20 / Политика 25 4302 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Пет медицински сестри се барикадираха в бившия Партиен дом, а сутринта една от тях излезе на перваза на прозорца и отказа да се прибере в продължение на близо 40 минути. Четирима служители на НСО, сред които и шефът на службата Красимир Станчев, излязоха при нея, за да се опитат да я приберат вътре. След разправия с тях тя все пак слезе от парапета, като пред медиите заяви, че служителите на НСО са използвали сила. Станчев отрече да е упражнявано насилие над жените.

До барикадата се стигна, след като след вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия те така и не излязоха от сградата като израз на недоволство срещу политиката на правителството. Медицинските сестри са категорични, че исканията им не са изпълнени, въпреки обещанията. Те обявиха, че воюват за две минимални работни заплати. Исканията им бяха подкрепени от бившия омбудсман Мая Манолова, която влезе при тях в парламента.

През цялото време при медицинските сестри са били десетима служители на НСО, които повече от 12 часа са се опитвали да разрешат ситуацията. „За първи път в НСО се случва нещо такова. Помолих за съдействие органите на МВР, но тук няма никой освен нас. Очаквах да изпратят по-качествени психолози. В крайна сметка не искахме да нагнетяваме това положение“, посочи шефът на НСО Красимир Станчев и допълни, че в сградата е имало само трима психолози.

От своя страна, главният секретар на МВР Ивайло Иванов посочи, че полицията е предприела всички мерки, които може, и поясни, че по закон това здание се охранява от НСО и въоръжени полицаи могат да влизат вътре само при определени тежки обстоятелства като заложническа криза или терористичен акт. В случая според него такива не е имало.

Барикадата на сестрите стана причина за поредния скандал в парламента. ГЕРБ и БСП се скараха кой е виновен, за да се стигне дотук. Соцлидерката Корнелия Нинова обвини премиера Бойко Борисов и провала му в здравеопазването, а депутатът от ГЕРБ Даниела Дариткова заподозря БСП и Мая Манолова, които искали да оглавят техните протести, за да спечелят политически дивиденти.

Според Нинова исканията на медицинските сестри са справедливи и основателни, а Дариткова заподозря, че действията им са организирана провокация с политическа цел. Дариткова определи излязлата на прозореца жена като психически нестабилна, а Нинова видя в действията ѝ акт на отчаяние.

Здравният министър Кирил Ананиев коментира, че това е провокация срещу държавността, а социалният министър Деница Сачева заяви, че зад медицинските сестри стоят политически опоненти. Българският лекарски съюз и КНСБ пък обявиха, че не подкрепят действията на петте медицински сестри.

От ГЕРБ обвиниха НСО, че не са успели да се справят с проблема. Шефът на службата Красимир Станчев съобщи, че служителите са направили всичко възможно, за да попречат на жените да излизат на прозорците. Президентът Румен Радев, под чиято юрисдикция е НСО, подчерта, че протестът на медицинските сестри не е проблем на сигурността и не може да бъде решен от службата, а от Министерството на здравеопазването и ресорната комисия в парламента. Премиерът Бойко Борисов коментира, че служителите на НСО са действали правилно в така създалата се ситуация. „Какво толкова е станало, че са преспали там – да ги дърпат, бутат и извличат насила не е красиво и джентълменско. По-добре е така, отколкото да са влезли със сила”, добави той. Според Борисов барикадата е с очевидно политически привкус.

В късния следобед барикадиралите се медицински сестри изпратиха искания до Министерството на здравеопазването. Ако те бъдат приети и подписани от правителството, жените обявиха, че доброволно ще напуснат сградата на парламента. Сред исканията им са да бъде гарантирана стартова заплата на всички специалисти по здравни грижи в размер на две минимални работни заплати, промяна в категорията за труд на медицинските специалисти, болниците да не бъдат търговски дружества и др.

Здравният министър обаче посочи, че ако министерството подходи популистки и каже „да“ на всичко, което искат протестиращите, това ще е катастрофа за здравната система.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама