Дариткова: Бойка Анастасова е в нестабилно психологическо състояние

10:00, 06 мар 20 / Политика 25 3066 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

За мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители на НСО да не могат да се справят с тази ситуация. Това каза депутатът от ГЕРБ и председател на здравната комисия Даниела Дарикова по отношение на действията на протестиращите медицински сестри.

Пет медсестри останаха барикадирани цяла нощ в сградата на бившия Партиен дом. Рано сутринта една от тях – Бойка Анастасова, която работи в „Пирогов“, излезе на прозореца на сградата и отказа да влезе вътре в продължение на дълго време. Представител на НСО беше при нея, като се опитваше да я убеди да се прибере.

Една от барикадиралите се медицински сестри излезе на прозореца на сградата на НС

Дарикова разказа какво се е случило вчера по време на редовното заседание на комисията. По думите ѝ сътрудниците на комисията винаги са допускали протестиращите медицински сестри на заседанията, защото държат на диалога. „По време на протичащо заседание медицинските сестри нахлуха в залата и се насочиха в далечния ъгъл със столовете, където ги виждате и днес на камерите. Те не се опитаха по никакъв начин да влязат в диалог с Комисията по здравеопазване, а влязоха в комуникация с журналистите. Така че ние приключихме заседанието, което беше само по повод на допускане на кандидатурата на одобрения проф. Петко Салчев за управител на НЗОК“, разказа Дарикова.

Според нея настъпилите след това събития са били целенасочено организирана провокация. „Защо мисля така – защото медицинските сестри не пожелаха да разговарят с никого от Комисията по здравеопазване. Те останаха в залата против всякакви правила. Виждаме, че техните действия станаха най-активни тогава, когато можеха да ги покажат по телевизиите – барикадата на прозореца се състоя именно в праймтайм-а на всички телевизии. Снощи една от видните политически деятелки, в чийто инициативен комитет бяха медицинските сестри, се появи пред Партийния дом, за да ги подкрепи“, обясни Дариткова.

Социалният министър: Зад медицинските сестрите стоят политически опоненти

Тя посочи, че най-големият въпрос, който се поставя, е дали отговорният за НСО смята действията им за адекватни. „Защото за мен наистина беше изключително рисково да оставят една жена в нестабилно психологическо състояние на прозореца и двама видни представители на НСО да не могат да се справят с тази ситуация. Ситуацията е изключително неприятна, аз смятам, че трябва да се търси диалог, но и в никакъв случай не трябва да се толерират действия, които са извън закона“, категорична е Дариткова.

Депутатът от ВМРО Александър Сиди определи случилото се като PR акция. „Протестът и това, което се случи днес, са две различни неща. Протестът е с искания, които може би са справедливи, но провокациите са неприемливи. Народното събрание все пак е обществена сграда и не мисля, че това е формата и начина на протест. Това създаде напрежение, а не опит за решаване на проблемите“, обясни той.

Нигяр Джафер от ДПС посочи, че това, което се случи, е отчаят опит на отчаяни хора да привлекат вниманието към своите проблеми. „Категорично подкрепяме исканията на медицинските сестри и другите медицински специалисти за по-добро заплащани. Смятаме, че диалогът между хората и институциите е по-добър вариант за решаването на проблеми, отколкото противопоставянето. Призоваваме за разговори, но и за чуваемост“, каза тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама