Хотелиери очакват фалити заради коронавируса

21:21, 05 мар 20 25 3484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коронавирусът вече засяга и родния туризъм. Много българи анулират резервациите си у нас и по света. Ако истерията с коронавируса продължи, от бранша прогнозират фалити.

Заради коронавируса туроператорските фирми, които организират екскурзии в чужбина, вече търпят загуби. Загуби очакват и хотелиерите, които разчитат на туристическите борси, за да представят продукта си, предава БНТ.

Разпространението на коронавируса е причина да бъде отменено най-голямото туристическо изложение в света - това в Берлин, което трябваше да се проведе сега от 4 до 8 март. Това е прецедент в 54-годишната му история. Десетки анулирани резервации за почивки, след като коронавирусът достигна Европа.

„Сън“: България, Малта и Кипър – най-сигурни за пътуване заради липса на коронавирус

"В момента имаме доста анулирани резервации за европейските дестинации Италия, Франция, Швейцария. Все още нямаме отказ от пътувания за Египет и Турция. Като цяло отражението е негативно", обясни Анелия Василева - управител на туроператорска фирма.

От туристическите компании призовават хората да не се поддават на паника.

"Една клиентка, която анулира пътуването си до Йордания, което е след 2 дни. Дестинация, до която полетът е директен и дестинация, в която няма регистрирани случаи и на коронавирус. Но уплахата, паниката, за съжаление играе лоша шега и тази дама с ясното съзнание, че ще загуби всичко, което е платила по това пътуване", каза Екатерина Георгиева - туроператор.

Ако истерията с разпространението на коронавируса продължи, не са изключени фалити на туроператорски фирми заради отлива на клиенти. "Оборотите са спаднали изключително, ще бъде много трудно възстановяването в рамките на месеци, а може би и година", каза Анелия Василева.

Италия отпуска 7,5 млрд. евро за справяне с коронавируса

Фактът, че засега България остава встрани от епидемията, може да се отрази благоприятно на вътрешния туризъм и икономиката ни, като привлече повече чуждестранни туристи, твърдят от бранша. "Ние започнахме тази акция да правим реклама на вътрешните ни хотели, продукт като цяло, пътувания и курорти", каза Анелия Василева.

Туроператорите прогнозират, че много български туристи ще предпочетат това лято да почиват по нашето Черноморие.

"В глобален мащаб това е най-неблагоприятната ситуация за масовия туризъм след Втората световна война. Ние се явяваме все пак към момента един оазис на сигурност и дано да продължава да бъде така, защото иначе ще понесем големи щети", каза Стоян Маринов - Варненска туристическа камара.

Хотелиери в курортите край Варна казват, че засега няма нито една отменена резервация за Великденските и майските празници, когато по традиция посрещаме много туристи от Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама