Авария остави голяма част от Перник без вода

19:29, 05 мар 20 25 2878 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Голяма авария при ТЕЦ "Република" остави голяма част от Перник без вода през днешния ден. Заради теча в 17 часа е спряно водоподаването по клон 2, предаде БНР.

До отстраняване на аварията вода няма да имат кварталите „Тева”, „Мошино” и „Димова махала”, както и селата Люлин и Големо Бучино. Екип на ВиК-Перник веднага е започнал работа по отстраняването на аварията.

Притокът в язовир "Студена" се повишава

Вече четвърти месец Перник е на воден режим, като водата се пуска във времето от 15 до 22 часа.

Междувременно спасителната тръба, с която Перник ще получава вода от София, вече стигна до града, предаде БНТ. До средата на март новият водопровод трябва да заработи и да стане основният доставчик на вода за перничани.

Нивото на язовир "Студена" продължава да се покачва и днес беше отчетен рекорден приток около 3500 л/сек. 

Тестовете на новия водопровод започват другата седмица и така съсвем скоро перничани ще могат да ползват водата от яз. "Бели Искър". Тогава ще бъде прекъснато подаването от "Студена" и язовирът ще започне да се пълни много бързо.

Кметът на Перник: Ако пролетта е влажна, в края на сезона режимът на водата ще е по-облекчен

Помпената станция, която се строи, също е на финалната права, а до края на другата седмица ще е готов и резервоарът. За да бъдат намалени огромните загуби на вода в града, които са над 75%, започва и подмяна на тръби.

"До средата на април ще бъде разкопан целият град и до няколко месеца ще подменим до голяма степен критичната си инфраструктура, което ще даде друга преспектива за развитие на град Перник", каза кметът Станислав Владимиров.

Връзката на софийския и пернишкия водопровод може да се използва и в обраната посока, така двата града винаги ще са в готовност да си помагат при водни кризи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама