Нов живот за старите дрехи

10:00, 06 мар 20 25 7861 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

На централни места в големите градове и по паркингите на търговските вериги сме виждали белите контейнери, в които можем да оставим старите си дрехи. Целта им е да насърчат даряването и ефективното оползотворяване на ненужния текстил. Инициативата се реализира от Texcycle”, както и от БЧК, съвместно с фирма „Хюманита“. Контейнери с призив, че дрехите не са боклук, има и в магазините за втора употреба „Мания“. Столична община също се зае с тази мисия.

За да разберем какъв е пътят на ненужните ни дрехи и дали стигнахме европейците по дарителска култура, разговаряме с представители на „Texcycle” и „Хюманита“.

Не подозираме, че...

Европеецът потребява средно по 26 кг дрехи годишно. Дрехите, обувките и домакинският текстил са четвъртият най-голям потребител на първични ресурси и вода (след храната, домакинствата и транспорта). В текстилния сектор в ЕС са заети 1.7 млн. души, а компаниите са 171 хил., показват данните от доклад на Европейската агенция по околната среда.

От 1975 г. насам глобалното производство на текстилни материи почти се е утроило. Днес 60% от произвежданите материи са синтетични. Полиестерът е най-широко използваната материя, а за производството му отиват повече от 70 милиона барела петрол всяка година.

Европейските консуматори изхвърлят около 11 кг текстил на човек на година. ЕС задължава членките до 2025 г. да започнат да събират текстила отделно, като гарантират, че не се инсинерира или депонира.

Пътят на дрехите...

1090 тона са събраните дрехи от Texcycle” през 2019 г. Около 50% могат да се използват повторно без преработка, около 20% за рециклиране, а останалите да се оползотворяват енергийно.

Снимка: „Texcycle”

Дрехите се дезинфекцират. Годните се реализират като втора употреба, основно за износ. Негодните се използват като индустриални парцали или се подготвят за последващо оползотворяване. Сортират се по цвят и материи, изрязват се циповете и копчетата, и се предават на рециклиращи инсталации.

Texcycle” предоставя и безвъзмездно дрехи на нуждаещи се, при подаване на информация от институциите за социално подпомагане.

От „Хюманита“ ни разказаха, че събраният текстил се извозва до фабрика за оползотворяване и рециклиране, а при бедствие или криза, се дарява. Друга част заминава за страни от Третия свят. Освен с наличностите за кризисния резерв от дрехи, за всеки събран килограм текстил се генерират финансови средства за подпомагане на социалните проекти на БЧК. Останалите изделия, негодни за употреба, се рециклират като почистващи кърпи, тапицерии за автомобилната промишленост, топло и шумоизолации, и всякакви нови продукти, в състава на които е използван рециклиран текстил.

В кампанията на магазините „Мания“ „Дрехите не са боклук“ от април 2019 г. досега са събрани 150 тона дрехи или близо 1500 пълни догоре контейнери с общ боклук. Събраните количества се изпращат в Азия и Африка, като негодните се рециклират и влагат в други индустрии. Кампанията ежемесечно подпомага Фондация „Една от 8“ и жените с рак на гърдата в България, като общата дарена сума за миналата година е 60 000 лв. С тази подкрепа, 600 жени, преживели мастектомия, вече могат да получат Розова чанта „Една от 8“, в която има първична протеза и други необходими аксесоари.

Дарителската ни култура...

От „Texcycle” заявиха, че инициативата за оставяне на ненужните дрехи става все по- популярна, а интересът от граждани и общини е голям.

Добрата новина е, че населението отдавна чакаше такава възможност за ненужния си текстил, отпадащ от домакинството, а инициативата се радва на съпричастност, разбиране и екоотговорност от даряващите в контейнерите с логото на БЧК“, изтъкнаха от „Хюманита“. Според тях дарителската култура на българите е на нивото на другите европейци. „Ние, българите, не сме свикнали да разхищаваме, а да ценим, това което сме придобили. Това пък е предпоставка за желанието ни да го предадем на подходящото място, когато вече нямаме нужда от него“, коментираха още от фирмата.

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Cardemepe 02:34, 12 мар 23

CLOFENAC- 25 ENTERIC COATED TABLET 25MG HOVID SDN allergic reaction to zithromax

2 outsisket 04:27, 09 фев 24

levitra basf The guy sputtered and left me alone, rightfully so

3 Abanciata 05:43, 21 фев 24

The total antibiotic load was 63 acheter levitra 20mg Bai Tu went directly blood sugar 210 after meal to Zhao Ling and grabbed the little squirrel, ready to crush it to death

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама