Двама мъже, завърнали се от Италия, са приети в добричката болница

12:44, 05 мар 20 25 3303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Двама мъже - на възраст 40-50 години, завърнали се от Италия, са настанени в Инфекциозното отделение на болницата в Добрич с грипоподобна симптоматика, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова, цитирана от БТА.

По думите й мъжете са заболели в периода на 14-дневната домашна карантина и, след като са споделили оплакванията си с личните си лекари, при предписаните мерки за превенция на новия коронавирус са настанени в болницата. Пациентите са в самостоятелни помещения. Резултатът от лабораторното изследване за коронавирус на единия мъж се очаква днес, а за другия - в следващите дни.

Отрицателни са пробите на семейството, контактувало с италианци с коронавирус

Мъжете нямат общо с двете групи от ученици и преподаватели от Добрич и Каварна, които бяха през февруари в Италия, посочиха от РЗИ.

"Към този момент няма регистриран случай на коронавирус у нас", съобщиха на пресконференция на Националния оперативен щаб. 

„Пробите, които са изследвани в трите лаборатории, са отрицателни за коронавирус. За пореден път беше осъществен междулабораторен контрол. За денонощието във ВМА са приети още 11 души, които ще бъдат тестувани. Освободени са двама след изтичане на определения период на карантина”, заяви шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

"Инфекциозните отделения в страната вече са пълни, особено в Източна и Централна България. В Благоевград няма нито едно свободно легло в инфекциозните клиники", допълни ген. Мутафчийски.

Проф. Кантарджиев: На вески 5 години се явява една грипна епидемия от грип "Б"

Заради усложнената епидемиологична обстановка заради грип тип Б, още днес от Националния кризисен щаб ще изпратят писмо до МЗ и ресорните служби, отговорни за болничното лечение, да свикат на среща директорите на областните болници. На срещата трябва да стане ясно какви са силите и средствата, които могат да бъдат отделени, ако се наложи лечение на болни от коронавирус при положение, че всички легла в инфекциозните отделения са заети.

"В Сливен има 30 легла в инфекциозното отделение на областната болница, а пациентите са 38 заради грипната епидемия. Същото е положението и във военната болница в града, където има 10 легла в инфекциозното отделение, но са разкрити още допълнителни легла", допълни началникът на ВМА, цитиран от БГНЕС.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама